Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanlığından yatırım programı genelgesi – “Zorunlu haller dışında yeni proje yapılmayacak”

Cumhurbaşkanlığından yatırım programı genelgesi Resmi Gazete’nin bugünkü (14 Eylül) mükerrer sayısında 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları genelgesi ve bütçe çağrısı tebliği yayımlandı. Yatırım programında, 4 Eylül’de yayımlanan Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan amaçlar, politikalar ve mali çerçevenin esas alınacağı belirtildi. Programa göre, 2023’te tasarruf tedbirleri esas alınacak ve zorunlu haller dışında yeni proje yapılmayacak. OVP’de de yer aldığı üzere, 2023’te yatırımlarda dikkate alınacak doların ortalama değeri 21,5 TL olacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgeye göre, temel öncelikler, sürdürülebilir büyüme için kamu harcamalarından tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, cari açığı azaltmak, mali disiplini güçlendirmek ve makroekonomik ve finansal istikrarı korumak olarak sıralandı.

Öncelik tasarruf

Genelgede, ekonomide katkı değer artışına hizmet etmeyen projelerin teklif edilmeyeceği ve zorunlu haller dışında taşıt alımı yapılmayacağı belirtildi. Yeni hizmet binaları projeleri de sadece zorunlu hallerle ve inşaat süresi üç yılı geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı.

Kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların verimli kullanılacağı vurgulanan programda “Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden öncelikli projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara öncelik verilecektir. Tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2023 Yılı Yatırım Programı’na yeni proje alınmayacaktır” ifadeleri yer aldı. 

Ödenek tavanları 

Kamu kurumlarının 2023 ödenek teklif tavanlarının belirlendiği genelgeye göre, en yüksek ödenek 60,4 milyar TL ile Sağlık Bakanlığı’na ayrıldı. Sağlık Bakanlığı’nı 46 milyar TL ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve 40 milyar TL ile Milli Eğitim Bakanlığı ödenekleri izledi. İstanbul Üniversitesi, 1,4 milyar TL ile en yüksek ödenek ayrılan yükseköğretim kurumu oldu. 

Bütçe kanun teklifi 17 Ekim’den önce

OVP ile başlayan bütçe yapım sürecine göre, yatırım programının en geç 15 Eylül’e kadar yayımlanması gerekiyordu. Merkezi yönetim bütçe kanun teklifi, cumhurbaşkanı tarafından, mali yılbaşından en az 75 gün önce, yani 17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.