Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Dündar, vekillere gözaltı ve tutuklamalar için Meclis araştırması istedi

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, HDP milletvekillerine dönük gözaltı ve tutuklamalar ile ilgili Meclis araştırması için önerge verdi. Dündar önergesinde, 30 yıldır Türkiye’de demokratik siyasete ve halk iradesine dönük uygulanan baskıların değişmeden devam ettiğini belirterek, “Demokratik siyasetin önündeki engellerin ortadan kaldırılması ve demokrasi kültürünün inşasına dönük gerekli tedbirlerin alınması için Meclis araştırması açılması elzemdir” dedi.

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar tarafından TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinde, 1994 yılında altı DEP milletvekilinin tutuklanması, 4 Kasım 2016’da 15 HDP milletvekilinin tutuklanması, 2019 yılı sonrasında ise Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tutuklanması bu örnekler arasında sıralandı. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanmasına da değinilen önergede, “30 yıldır bu topraklarda halk iradesini tanınmamasının ve demokratik siyasete dönük baskıların neredeyse değişmeden süregeldiğini göstermektedir. TBMM’nin bu konuda inisiyatif alarak araştırma komisyonu kurması elzemdir” denildi.

Dündar tarafından verilen Meclis araştırması açılması talebi ile verilen önergenin gerekçelerinde, 1994 yılında altı DEP milletvekilinin tutuklanması sürecinden başlanarak belediyelere kayyum atanmasına ve son olarak milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına dair süreç ayrıntıları ile yer aldı. Önergede şu ifadelere yer verildi:

“Semra Güzel’in ‘başını eğmeye’ çalışan polislerin tavırlarını, daha önce Orhan Doğan ve İdris Baluken de dahil olmak üzere hukuksuz ve gayrimeşru bir şekilde gözaltına alınan seçilmişlere yapılmak istenen muamelelerden çok iyi hatırlamaktayız. Bu görüntüler bize, yaklaşık 30 yıldır Türkiye’de demokratik siyasete ve halk iradesine dönük uygulanan baskıların aynı/benzer olduğunu ve değişmeden devam ettiğini çok açık bir şekilde göstermektedir. Tüm bunlardan hareketle demokratik siyasetin önündeki engellerin ortadan kaldırılması ve demokrasi kültürünün inşasına dönük gerekli tedbirlerin alınması için Meclis araştırması açılması elzemdir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.