Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşgalden kurtarılan bölgelerde Rus işkencesine dair detaylar ortaya çıkıyor: “Çığlık sesleri diğer hücrelerde duyulsun diye havalandırmayı kapattılar”

Altı ayın ardından Rus işgalinden kurtarılan Harkov bölgesindeki Balakliya kentinde yaşananlar kurtarılmış bölgelerdeki Rus işkencesini bir kez daha gözler önüne serdi. Sıkışık hücrelere tıkılanlar, elektrik verilenler ve daha fazlası… BBC muhabiri Orla Guerin, altı aylık işgalin ardından Balakliya’daki izlenimlerini yazdı ve işkenceye maruz kalanlarla konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında yeni bir dönüm noktası yaşanıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun eylül ayından bu yana düzenlediği karşı taarruzunda en az altı bin kilometrekarelik alanı geri aldıklarını açıkladı. Öte yandan Ukrayna’da kurtarılmış bölgelerde Ukraynalıların yaşadığı sevinç de sosyal medyaya yansıyan videolarda görülüyor. Fakat kurtarılmış bölgelerde yaşayan insanlar, bir yandan da geçirdikleri kötü günlerin yasını tutuyor.

Harkov bölgesindeki Balakliya kentinde yaşayan Artem, Rus askerleri tarafından 40 günden fazla tutulduğunu ve elektrik verilerek işkence gördüğünü söyledi.

Artem

Balakliya, altı ayı aşkın bir süre işgal edildikten sonra 8 Eylül’de kurtarılmıştı. Vahşetin merkez üssü, Rus kuvvetlerinin karargâh olarak kullandığı şehrin polis karakoluydu.

Artem, diğer hücrelerden gelen acı ve dehşet çığlıklarını duyabildiğini söyledi. İşgalcilerin binanın gürültülü havalandırma sistemini kapatarak çığlıkların herkes tarafından duyulmasını istediklerini de sözlerine ekledi: “Havalandırma sistemini insanların nasıl çığlık attığını herkes duyabilsin diye kapattılar. Bunu gün aşırı bazı mahkûmlara yaptılar… Hatta kadınlara bile yaptılar.”

Artem kendisine bir kez elektrik verildiğini belirtirken, “Bana iki kablo tutturdular. Elektrik jeneratörü vardı. Ne kadar hızlı giderse, voltaj o kadar yüksek olur. ‘Bırakırsan bitersin’ dediler. Sonra sorular sormaya başladılar. Yalan söylediğimi söylediler, daha da fazla döndürmeye başladılar ve voltaj arttı” dedi.

Rus askerlerinin erkek kardeşinin üniformalı bir resmini buldukları için kendisini gözaltına aldıklarını anlattı. Öte yandan tanıdığı başka bir kişinin ise evinde Ukrayna bayrağı taşıdığı için 25 gün boyunca gözaltında tutulduğunu söyledi.

Tatiana adında bir okul müdürü ise üç gün boyunca karakolda tutulduğunu ve diğer hücrelerden çığlıklar duyduğunu söyledi.

“Putin’e sormak istiyorum, neden oğlumu vurup öldürdü?”

Ukrayna bayrağının tekrar dalgalandığı Balakliya şehir merkezinde, öldürülen Ukraynalılardan bazıları komşuları tarafından aceleyle gömülüyordu. Petro adındaki bir taksi şoförünün mezarı da onlardan biriydi.

Petro’nun annesi Valentyna, tek oğlunu öldüren Rus askerlerine ve Rusya lideri Vladimir Putin’e seslendi: “Putin’e sormak istiyorum, neden oğlumu vurup öldürdü? Ne için? Kim böyle tehditkar silahlarla buraya gelmesini istedi? Sadece çocuklarımızı değil, bizleri, onların annelerini de öldürdü. Bugünlerde ölü bir kadınım. Ve dünyanın tüm annelerine sesleniyorum: O katile isyan edin.

Öte yandan Rus askerleri, Ukrayna’daki bölgelerden geri çekilirken Z sembolü ile işaretlenmiş tankları bıraktı. Şu an Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki ormanlar çamura batmış tanklarla dolu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.