Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da iktidara yakın sendikada seçim öncesi kriz: Tehdit ve baskı gördüğünü açıklayan muhalif liste seçimden çekildi


İktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube seçimleri sürecinde, delegelerinin tehdit ve baskı gördüğünü açıklayan ve kendilerini “Muhalif kanat” olarak nitelendiren Mansur Kendal ve listesi seçimden çekildi Muhalif listedeki delegelere baskı ve tehditle suçlanan mevcut Başkan Ramazan Tekdemir ise “Tehdit ve baskı asla söz konusu değildir. Yedi ilçede delege çıkaramadılar. Kazanacağım şimdiden belli olduğu için geri çekilmelerine kılıf uydurmak için kamuoyunu böyle yanıltıyorlar” dedi.


“Çekilmezsen bedel ödersin” tehdidi

Diyarbakır’da, 26-30 Eylül arasında yapılacak olan Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanlığı seçiminde kriz yaşandığı ortayı çıktı. Mevcut Başkan Ramazan Tekdemir’in karşısına beyaz liste ile çıkan Mansur Kendal ve listesi seçimden çekildi.

“Muhalif kanat” adıyla yapılan yazılı açıklamada, bütün iyi niyetlerine rağmen sendikal çalışmaların ruhu sayılan “Her bireyin özgür iradesinin kutsallığı ve eşit şartlar altında demokratik yarış” imkânının ortadan kalktığı belirtilerek şöyle denildi:

“Delege adaylarımıza başvuru kabul sürecinde birçok zorluk çıkarılmıştır. Başvuru yapıldıktan sonra ise delege adaylarımız daha sendikanın merdiveninden inerken önce nazikçe sonra biraz sert bir dille, eğer delege adaylarımız vazgeçmezse ise artık odalara alınıp ‘Çekilmezsen bedel ödersin’ diye tehditlere maruz kalarak defaten ve sistematik bir şekilde tehdit edilmişlerdir. Artık bu tehditler ailelere kadar devam etmiştir. Kayapınar’ın bir okulunda idareci olan arkadaşımız, Kayapınar Şube Müdürü aynı zamanda Şube Başkan Yardımcısı ve Kayapınar İlçe Temsilcisi tarafından odaya alınıp tehdit edilerek delegelikten çektirilmiştir.

Dayatılan ağır yıldırma politikası, atılan iftiralar, yapılan haksız ithamlar ve tehditler, sendikamızın ilke ve değerlerine yakışmamış, seçim sürecini bir hesaplaşma zeminine dönüştürmüştür. Mevcut başkan ve yönetimin sendikal rakip olarak gördükleri kişileri, her seferde amirlere şikayet edip iftira atması da çabası. Birlikte yol yürüdüğümüz ve seçim çalışması yaptığımız meslektaşlarımızın daha fazla bu muameleye maruz kalmaması adına bize yakışmayan bu sürecin bir parçası olmama kararı aldık. Delege adaylarımız olarak seçime varız savaşa yokuz. Israrla yapılan zulümleri Genel Başkan ve Genel Merkeze iletmek istediğimizde telefon ve mesajlarımıza cevap vermemişler, yapılan muameleye adeta rıza göstermişlerdir. Bütün bu nedenlerden dolayı muhalif kanat olarak seçim sürecinden çekildiğimizi kamuoyuna bildiririz.”

Tekdemir: “Kazanacağım şimdiden belli olduğu için çekilmelerine kılıf uydurmak istiyorlar”

Muhalif listeyi tehdit etmek ile suçlanan mevcut Başkan Ramazan Tekdemir ise Medyascope’ye yaptığı açıklamada, tehdit ve baskının asla söz konusu olmadığını, çekildiklerini açıklayan listenin yedi ilçede aday bile çıkaramadığını savundu. Tekdemir, “Seçileceğimiz şimdiden belli olduğu için kendi başarısızlıklarını kamuoyuna böyle açıklama gereği duymuşlar. Bize iftira ve isnatlarla saldırmak istiyorlar. Benim seçimi kazanacağımı şimdiden gördüler. Geçmişte üyemiz bile olsa yanlış yapan için gerekeni yaptık ve bağırsakları temizledim. Onların açıklamasına karşı biz de kamuoyunu bilgilendirmek için bir açıklama yapma hazırlığındayız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.