Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç: Seçimleri sağ partiler kazandı, sosyal demokrat Başbakan Andersson istifa etti

İsveç’in ilk kadın başbakanı Magdalena Andersson, pazar günü düzenlenen seçimlerde hükümetinin yenilgiye uğramasının ardından görevi bırakacağını açıkladı. Seçimlerde neo-Nazi hareketinden doğan aşırı sağcı parti İsveç Demokratları ülkenin ikinci partisi haline geldi.

İsveç’te halk, pazar günü (11 Eylül) sandık başına gitmiş fakat oyların baş başa olması nedeniyle sayım henüz tamamlanmamıştı. Oyların yüzde 99’unun sayılmasının ardından Başbakan Magdalena Andersson’un merkez sol koalisyonu, sağ partilerden oluşan bloğa karşı kıl payı kaybetti. Açıklanan son rakamlara göre merkez sol koalisyonu parlamentoda 173 sandalye kazanırken, sağ blok ise 176 sandalye kazandı.

Liberal muhafazakâr olarak bilinen Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson’un hükümeti kurması bekleniyor. Kurulacak hükümette artan çete saldırılarına karşı kampanya yürüten ve aşırı sağcı bir parti olan İsveç Demokratları (SD) da yer alacak.

2015’te başlayan göç krizinin ardından popüler hale gelen SD, Avrupa dışından gelen göçmenlere karşı çıkmasıyla tanınıyor. Seçimleri ikinci sırada tamamlayan SD, 2018 seçimlerine kıyasla oyunu üç puan daha artırdı.

Seçimleri kazanan sağ blok dört partiden oluşuyor: İsveç Demokratları, Ilımlı Parti, Hıristiyan Demokratlar ve Liberaller. 

“Bu zayıf bir çoğunluk ama yine de çoğunluk”

Seçimlerin nihai sonuçları, İsveç’te standart bir uygulama olan yeniden sayımdan sonra açıklanacak. Ancak buna rağmen, mevcut Başbakan Andersson dün (14 Eylül) düzenlediği basın toplantısında yenilgiyi kabul etti ve bugün resmen istifa edeceğini söyledi. Andersson, “Parlamentoda bir veya iki sandalye avantajları var. Bu zayıf bir çoğunluk ama yine de çoğunluk” dedi.

Magdalena Andersson

Seçimlere çeteler, göç ve entegrasyon sorunlarının yanı sıra yükselen elektrik fiyatları damga vurmuştu.

Neo-Nazi hareketinden doğan aşırı sağ partinin zaferi

İsveç siyaseti için çok önemli bir dönüm noktası ise bu seçimde aşırı sağ İsveç Demokratları’nın gösterdiği başarı oldu. SD, bir zamanlar siyasi partiler tarafından dışlanmaktaydı fakat şimdi oyların yüzde 20’sini kazanarak, ülkenin en büyük ikinci siyasi partisi haline geldi.

İsveç Demokratları’nın lideri Jimmie Akesson

İsveç Demokratları, 1980’lerin sonunda bir neo-Nazi hareketinden doğdu ve imajını düzeltmeye çalışırken yavaş yavaş güçlendi. Seçim kampanyasında SD, daha uzun hapis cezaları ve göçü kısıtlama yoluyla İsveç’i tekrar güvenli haline getireceklerine dair söz verdi. Fakat partinin lideri Jimmie Akesson başbakan olamayacak çünkü dört partinin de tam desteğine sahip değil.

Ilımlı Parti lideri koalisyon kurmak için uğraşacak

Akesson yerine, Ilımlılar’ın lideri Ulf Kristersson’un bir hükümet kurmaya çalışacak.

Kristersson dün yaptığı açıklamada, “İsveç’teki tüm vatandaşlar için yeni, istikrarlı ve güçlü bir hükümet kurmak adına elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım” dedi.

Kristersson, 2019’da bir ittifak oluşturmak için diğer partiler ile görüşmelere başlamıştı.

Ilımlılar’ın lideri Ulf Kristersson

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.