Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını sona mı eriyor? | Doç. Dr. Ali İhsan Ökten: “Erken yapılmış bir açıklama, halk rehavete kapılabilir”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs sebebiyle yaşanan ölümlerin Mart 2020’den beri en düşük seviyeye ulaştığını açıkladı. Ghebreyesus, “Salgını bitirmek için hiç bu kadar iyi bir durumda olmamıştık. Sonu görüyoruz fakat orada değiliz” dedi. Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Prof. Dr. Alpay Azap açıklamaları Medyascope‘a değerlendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz hafta koronavirüs sebebiyle yaşanan ölümlerin Mart 2020’den beri en düşük seviyeye ulaştığını açıkladı.

Ghebreyesus aynı zamanda, “Salgını bitirmek için hiç bu kadar iyi bir durumda olmamıştık. Sonu görüyoruz fakat orada değiliz” dedi. Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Prof. Dr. Alpay Azap konu hakkında Medyascope‘a konuştu.
“Erken yapılmış bir açıklama”

Doç. Dr. Ali İhsan Ökten böyle bir açıklama yapmak için erken olduğunu söyledi:

“DSÖ’nün bu açıklaması yanlış bir algıya sebep olabilir. Pandemide bizi en çok ölümden koruyan aşıydı. Dünya’da aşılama oranı bizim beklediğimiz oranlarda değil. Bu nedenle aşılanmanın tamamlanmadığı ülkelerde yeni bir varyant çıkabilir ve bu varyant vakaların yükselişine neden olabilir. O yüzden bence bu gibi açıklamaları tedbirli yapmak lazım çünkü halk bu açıklamayla rehavete kapılabiliyor.”

Prof. Dr. Alpay Azap, Dünya Sağlık Örgütü bu açıklamayla pandeminin bitmek üzere olduğunu ama aynı açıklamada, salgında henüz bitiş çizgisini görmediğimizin de altını çizdi. Bu açıklamanın bir haklılığı var. Vaka ve ölümlerde ciddi bir düşüş var ama bu tamamen aşılar ve yeni kullanıma giren ilaçlar sayesinde oldu” dedi.

“Türkiye’de aşılama daha iyi olmak zorunda”

Aşılamanın önemini vurgulayan Azap, Türkiye’de aşılamanın daha iyi olması gerektiğinin altını çizdi. Omicron varyantına karşı koruma sağlayan aşı sayısının üç doz olduğunu belirten Azap, Türkiye’de üç doz MRNA aşısı olanların yüzde 30’u geçmediğini ve özellikle risk grubunda yer alan vatandaşlar için yoğun bir aşı çalışması sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Salgının seyrinde çocukların aşılanmasının da önemli olduğunu anlatan Azap şunları söyledi:

“Halihazırda 12 yaş üzerindeki çocuklara aşılama uygulanıyor ama dünyada pek çok ülke altı aydan büyük çocuklarda aşılamaya başladı. Bu yüzden hiç olmazsa 5 yaş üstü çocukların bir an önce aşılanması gerekiyor.”

“Kapalı alanlarda maske zorunluluğu geri getirilmeli”

Medyascope‘a konuşan uzmanlar, bundan sonraki süreçte kapalı alanlarda maske takılmasının da salgının olumlu seyri açısından kritik olduğunu düşünüyor.

Kapalı alanda maske takma zorunluluğunun kaldırılmasını yanlış bulduğunu aktaran Ökten, “Son aylarda vakalarda yükseliş görmemizin nedeni pandemiyi yok saymamızdı. Maske zorunluluğunun kaldırılması erken ve acele alınmış bir karardı. Bence maske zorunluluğu şu aşamada bile devam etmeli. Sadece hastanelerde değil, kapalı tüm mekanlarda maske zorunluluğu olmalı” dedi.

Maske zorunluluğu konusunda Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ile benzer düşüncelere sahip olan Prof. Dr. Alpay Azap, “Yazın haftalık 300-350 arası ölüm sayıları gördüğümüz oldu. Bunların sebeplerinden bir tanesi de maske zorunluluğunun kapalı alanlarda kalkmasıydı. Kış mevsimine yaklaşmaya başladık ve önemli olan vaka sayılarında artış gözlemlediğimizde maske zorunluluğuna geri dönmek” dedi.

Türkiye’de koronavirüs vakaları en son ne zaman açıklandı?

Türkiye’de 31 Mayıs 2022’den beri koronavirüs vakaları günlük olarak değil haftalık olarak paylaşılmaya başladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 5-11 Eylül tarihleri arasında 22.411 vaka görülürken, 89 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın artık günlük vaka açıklamamasını Prof. Dr. Alpay Azap değerlendirdi:

“Salgının en başından beri salgına ait verilerin şeffaf bir şekilde açıklanması gerekiyordu. Vaka sayılarının çok azaldığı dönemde günlük yerine haftalık verilerin verilmesinde bir beis yok. Ancak vaka sayılarının açıklanmasıyla beraber aynı zamanda bu sayıların gerektiği uygulamaların da hayata geçirilmesi önemli. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.