Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya hükümeti Rus enerji devi Rosneft’e kayyum atadı

Enerji arzını güvence altına almak isteyen Almanya, Rus firması Rosneft’in Almanya’daki birimine kayyum atadı. Rosneft Deutschland ile birlikte RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) şirketine de kayyum atanmasına karar verildi.

Berlin hükümeti, Rus enerji şirketi Rosneft’in Almanya birimi Rosneft Deutschland ve RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) şirketlerine Federal Ağ Ajansı’nı kayyum olarak atadı.

Böylece Almanya’da elektrik, gaz, telekomünikasyon, posta ve demiryolu pazarları için düzenleyici kurum işlevi gören Federal Ağ Ajansı (Bundesnetzagentur – BNetzA), başkent Berlin için önemli bir yakıt kaynağı durumundaki PCK rafinerisinin kontrolünü ele aldı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mütevelli heyeti ile enerji arzının güvenliğine yönelik tehdide karşı çıkılıyor ve Schwedt sahasının korunması ve geleceği için bir temel oluşturuluyor” denildi.

Almanya’nın en büyük petrol şirketlerinden biri

Bakanlık, Rosneft Deutschland’ın Almanya’nın petrol işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğunu ve ülkedeki en büyük petrol şirketlerinden biri olduğunu belirtti.

Bu hamle, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in salı günü (13 Eylül) bir telefon görüşmesinde Ukrayna’daki durumu tartışmasına rağmen, Rusya ile zaten gergin olan ilişkileri tırmandırıcı bir nitelik taşıyor.

Alman hükümet kaynakları, duyurudan önce, Rosneft Deutschland’a kayyum atama kararıyla Rus petrol arzındaki olası bir acil kesintinin hesaba katılması gerektiğini belirtmişti.

Schwedt, Almanya’nın dördüncü en büyük rafinerisi ve başkent Berlin’in yakıtının yüzde 90’ını sağlıyor. Tesisin, 1960’larda inşa edilmesinden bu yana, tüm ham petrolünü Rusya’dan alıyor.

Batı Polonya’nın bazı bölümlerinin ve Berlin-Brandenburg Havaalanı’nın da yakıtı Schwedt tarafından tedarik ediliyor.

Detaylar bugün açıklanacak

Bakanlık, bu hamleye petrolün rafineriye alternatif yollardan tedarik edilmesini sağlamak için tasarlanmış “kapsamlı bir paketin” de eşlik ettiğini açıkladı.

Öte yandan, rafineri operatörü olarak Rosneft’in yerine kimin geçeceği henüz belli değil. Schwedt’te yüzde 37,5 hisseye sahip olan İngiliz petrol devi Shell ise bir süredir çekilmek istiyordu.

Her ikisi de yenilenebilir enerji sektöründe yer alan Verbio ve Enertrag bu konuya olan ilgilerini dile getirdi.

Rosneft’in kontrol altına alınmasıyla birlikte Federal Ağ Ajansı, Rosneft Deutschland’ın sırasıyla Karlsruhe ve Vohburg’daki MiRo ve Bayernoil rafinerilerindeki hisselerini de devralıyor.

Başbakan Scholz, Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Brandenburg eyalet başbakanı, paketin ayrıntılarını bugün (16 Eylül) açıklayacak.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.