Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ekselansları” kortlara veda etmeye hazırlanıyor: Roger Federer Laver Cup sonrası raketini asacak

Tenisin en büyük efsanelerinden 41 yaşındaki İsviçreli raket Roger Federer, profesyonel tenis kariyerini bırakmaya hazırlanıyor. “Ekselansları”, önümüzdeki hafta katılacağı Laver Cup’ın ardından kortlara veda edeceğini açıkladı.

Erkekler tenisinin en büyük isimlerinden 41 yaşındaki İsviçreli raket Roger Federer profesyonel tenise veda edeceğini açıkladı. Sekiz Wimbledon, altı Avustralya Açık, beş Amerika Açık ve bir Roland Garros olmak üzere 20’si Grand Slam, olmak üzere toplam 103 kupa ile Open-Era döneminin en çok şampiyonluğa sahip ikinci ismi olan “Ekselansları” önümüzdeki hafta son kez korta çıkacak. Önceleri 23-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Laver Cup’ta katılacağını açıklayan Federer, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile turnuvanın ardından “Tenis oynamaya elbette devam edeceğim ancak tur ya da Grand Slamlerde yer almayacağım.” diyerek profesyonel tenise veda edeceğini açıkladı. 

1998 yılında, 17 yaşında profesyonel tenise adım atan Federer, ilk olarak 2004 yılında zirveye çıktığı ATP sıralamasında, 237’si üst üste olmak üzere, 2018 yılına kadar toplamda 310 hafta liderliği sürdürerek ulaşılması zor bir başarıya imza attı. Son Grand Slam’ini 2018 Avustralya Açık’ta ulaşan Ekselansları, erkekler tenisinde 20 Grand Slam’e ulaşan ilk isim olarak da tarihe geçmişti. Ancak Federer’in rekorları ezeli rakiplerinden Novak Djokovic’in 2021’de 21. Grand Slam’ine ulaşmasıyla ve toplamda da 373 hafta dünya 1 numarası olarak geçirmesi ile kırıldı. Son olarak Rafael Nadal, 2022 yılında kazandığı 22. Grand Slam ile rekoru eline geçirmeyi başardı. Federer ayrıca 2008 Pekin’de çiftlerde altın, 2012 Londra Olimpiyatları’nda da teklerde gümüş olmak üzere iki olimpiyat madalyası kazandı. 

Son Grand Slam finaline daha önce sekiz kez kazandığı Wimbledon’da 2019 yılında yükseleden Federer, Djokovic’e karşı beşinci sette iki kez şampiyonluk sayısını değerlendiremeyerek kaybetmişti. 

Unutulmaz 2019 Wimbledon finalinin özeti:

Roger Federer, Wimbledon’ın ardından ilerleyen yaşı ve özellikle dizinden yaşadığı sakatlıklar sebebiyle eski formunu bir türlü yakalayamadı. En son katıldığı Grand Slam olan 2021 Wimbledon’da ise çeyrek finale yükselmeyi başarırken, bu başarıyı 39 yaşında yakalayarak yeni bir rekora daha imza atmıştı. 2022 yılında ise sakatlıkları nedeniyle hiçbir Grand Slam turnuvasına katılmayan Federer, profesyonel tenise adım atmasından bu yana (25 yıl) ilk kez ATP sıralamasının dışında kaldı. 

Federer’in veda paylaşımı:

Federer’in açıklamasının ardından en büyük rakibi Nadal’ın paylaşımı: “Sevgili Roger, arkadaşım ve rakibim. Bu günün gelmesini hiç istemezdim. Benim ve tüm dünyadaki sporla ilgili insanlar için üzücü bir gün. Buncu yılı seninle birlikte paylaşmak, saha içinde ve dışında pek çok harika an yaşamak büyük bir zevk aynı zamanda onur ve ayrıcalıktı.”


Son ABD Açık şampiyonu ve yeni dünya 1 numarası Carlos Alcaraz’ın paylaşımı: “Roger benim idollerimden biri ve ilham kaynağım oldu. Tenis adına tüm yaptıkların için teşekkür ederim! Hala seninle oynamak istiyorum. Sana hayatının geri kalanıda dünyadaki tüm şansları diliyorum!

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.