Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan: “Hedefimiz Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’da yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrine gitti. Özbekistan dönüşü gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Erdoğan, hedefin ŞİÖ’ye tam üyelik olduğunu söyledi.

Hedef Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ŞİÖ 22. Devlet Başkanları Zirvesi’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Şanghay’daki zirve ile ilgili olarak “Tabii biz Şanghay Beşlisi içerisinde üye konumunda değiliz. Biz şu anda buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle özel konuk olarak katıldık. Tabii, Şevket Bey ile bizim özel bir hukukumuz var. Bu özel hukukumuz dolayısıyla beni ve İlham Bey’i buraya özel olarak davet etmiş oldu. Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır” dedi.

Türkiye’nin hedefinin ŞİÖ’ye üyelik olup olmadığına ilişkin soruya da Erdoğan, Tabii. Hedef o” yanıtını verdi.

“Tahıl koridorunda şimdilik bir sorun çıkmadı”

Türkiye’nin tahıl koridoru konusunda hem Rusya hem de Ukrayna ile temas halinde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Gerek Rusya’dan gerek Ukrayna’dan gelen her türlü ürün -bu tahıl ürünü olabilir, gübre olabilir- bunların hepsi için biz ilgili ülkeyle muhakkak müzakereleri, görüşmeleri yapıyoruz” dedi.

Müzakere sürecinde bir sorun yaşanmadığını söyleyen Erdoğan, “Şu ana kadar adımları böyle karşılıklı müzakereyle, istişareyle attığımız için de henüz böyle ciddi bir falso ortaya çıkmadı. Sayın Putin’le burada yaptığımız görüşmede de bu sürecin aynı ihtiyatla sürdürülmesi konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

“Bu sene arz olarak öğrenci talebinden çok çok fazlayız”

Erdoğan, sosyal konut projesine ilişkin de şunları söyledi:

“Betonsuz ne bina oluyor ne yol oluyor ne köprü oluyor. Bunlar böyle diyor ama dedikleri şeylerin akla, mantığa sığar bir yanı var mı? 105 yeni yurt açılışı yaptık. Bu 105 yurt açılışının ötesinde bu sene arz olarak öğrenci talebinden çok çok fazlayız. Bütün bunlara rağmen şu anda ‘Daha da artı değer meydana getirelim, herhangi bir sıkıntı kesinlikle olmasın’ diyoruz.”

Sosyal konut projelerinin bitmesinin 1,5-2 yılı bulabileceğini belirten Erdoğan “Seçimin ertesinde yeniden bir hamle yapılabilir. O zamana kadar da zaten bu inşaatların kabası bitmiş olur, yüzde 50-60 oranında ilerlenmiş olur. Çünkü orada işin tamamen bitmesi 1,5-2 yılı bulur” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.