Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İslamcı grupların hedef gösterdiği Mohsen Namjoo’nun iki konseri iptal edildi

İranlı sanatçı Mohsen Namjoo’nun 3 Aralık’ta Bursa ve 8 Aralık’ta Konya’da vereceği konserler iptal edildi. Bilet satışları durduruldu.

Mohsen Namjoo

Son dönemde birçok konser ve festivali iptal ettiren İslamcı grupların “Kuran ayetlerini şarkı yapıyor” gerekçesiyle hedef gösterdiği İranlı müzisyen Mohsen Namjoo’nun, Türkiye turnesi kapsamındaki iki konseri iptal edildi.

Mohsen Namjoo’nun 2-10 Aralık tarihlerinde İstanbul, Bursa, Ankara, Konya ve Van’da sahne alması bekleniyordu.

Sanatçının biletlerinin satıldığı biletix.com’a göre, 3 Aralık’ta Bursa’da ve 8 Aralık’ta Konya’da vereceği konserler iptal edildi. Ankara ve İstanbul konserlerinin biletlerinin hâlâ satışta olduğu görülürken 10 Aralık Van konseri için bilet satışı henüz açılmadı.

Daha önce pek çok etkinliğin iptal edilmesi için sosyal medya üzerinden etkinlikleri hedef gösteren “Müdafaa-i İslam Hareketi” adlı oluşum ve Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Mustafa Çopursuz, şarkılarında Kuran ayetlerini kullanması nedeniyle Namjoo’nun konserinin iptal edilmesi için kampanya başlatmıştı. 

Mohsen Namjoo mektupla cevap verdi: “Kuran-ı Kerim’le asla alay etmedim”

Mohsen Namjoo iddialara imzalı bir mektupla cevap verdi. Namjoo, “Her zaman ilham kaynağım olan Kur’an-ı Kerim’le asla alay etmedim, O’nu küçük düşürmedim” diye yazdı.

Daha önce Türkiye’de defalarca konser verdiğini hatırlatan sanatçının açıklaması şöyle:

On yıl önce verdiğim ilk konserden bu yana Türkiye’de beşten fazla turne düzenledim. Her zaman sevgi ve saygıyla karşılandım, aynı şekilde karşılık verdim. Ama son zamanlarda, beni tanımayan küçük bir grup insan ve bu küçük grubu sosyal medyadan takip eden bazı kişiler, beni Kuran-ı Kerim’e hakaret etmekle suçladılar

Sadece hayranlarıma değil, tüm inanç sahiplerine, bunun hiçbir dayanağı olmayan ciddi bir suçlama olduğunu ivedilikle belirtmek istiyorum. Bu suçlama, bu korkunç dedikodu, sadece sanatsal kariyerimi tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda beni çok derinden yaralıyor. Benimle aynı inanca sahip insanların inancıma sırtımı döndüğümü söylemesi beni çok üzüyor.

Bu nedenle medyadan bu dedikoduları yaymamasını, yalan ve söylenti yaymayı bırakmasını ve gazeteciliğin kurallarına uymasını, sadece doğruyu yazmasını rica ediyorum;

Gerçek şu ki: Ben, Mohsen Namjoo, kutsal Meşhed şehrinde dindar bir ailede büyüdüm. 20 yaşıma kadar Kuran kursuna gittim ve üç yıl boyunca üç büyük kıraat ustası olan Mustafa İsmail, Abdurrahman Tablawi ve Ragheb Gholush tarzında mukaddes Kuran-ı Kerim okudum. Eğitimimden sonra Meşhed’de üç yıl geçirdim, Tecvid ilmini; Kuran kelimelerinin telaffuz bilgisini öğrettim.

Birçok kez üniversitelerde, özellikle ABD’de klasik Fars şiirinin Arap dilinin ritimlerini nasıl benimsediğini anlattığım dersler verdim.

Bu derslerde, Kuran-ı Kerim’in bariz kutsal içeriğine ek olarak, ilahi kelamın mucizevi ve şiirsel ritimlerine de sahip olduğuna, bunun da çağlar boyunca benim gibi müzisyenleri ve şairleri cezbettiğine dikkat çektim. Başka bir deyişle, Kuran-ı Kerim benim müzikal temelim oldu.

Büyük Mevlana’nın ‘Mesnevi’sindeki ‘Musa ve Çoban’ kıssasında açıkladığı gibi, insanları Allah’a nasıl ibadet ettikleriyle yargılamamak gerekir, Allah’a inanmaları ve sevmeleri yeterlidir.

Şimdi duygularımı ve inançlarımı herkese açıklayayım:

– Türkiye’ye ve halkına olan sevgim sonsuzdur.
– Ben ne dinsizim, ne de Allah’sızım.
– Ben bir Müslümanım ve kendimi asla başka bir inanca ait olarak görmedim.
– Her zaman ilham kaynağım olan Kuran-ı Kerim’le asla alay etmedim, O’nu küçük düşürmedim.
– Kuran’ın hiçbir ayetini değiştirmedim. Bu ciddi ve asılsız bir suçlamadır.
– Yayılan iftiraların aksine, Allah’a dua ettiğim Mojir 2016 şarkımı dinlemenizi tavsiye ediyorum.
– Tüm Türk halkından, ifade özgürlüğüne kalpten inanan ve saygı duyan herkesten, tüm bu suçlamaların asılsız saçmalıktan başka bir şey olmadığını gösterecek bu videoyu yaymalarını rica ediyorum. Dikkatle dinleyin!

Şarkının sonundaki ses Allah’a yakaran sevgili babama aittir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.