Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da “üniversite polisi” uygulamasını ve polis şiddetini protesto eden öğrencilere polis biber gazıyla müdahale etti

Yunanistan’da merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) Partisi liderliğindeki hükümetin üniversite kampüslerine polislerin yerleştirilmesi planına karşı başkent Atina başta olmak üzere birçok şehirde protestolar düzenlendi. Planı ve polis şiddetini protesto etmek isteyen öğrencilere polis sert şekilde müdahale etti. Çok sayıda protestocu yaralandı.

Yunanistan’da Sivil Savunma Bakanlığı, Yunan polisi ve dört büyük üniversitenin rektörü ile yapılan toplantının ardından Atina Üniversitesi ve Atina Ulusal Teknik Üniversitesi kampüslerine polis yerleştirilmesine karar verildi. Kamu Düzeni Bakanı Takis Theodorikakos’un bildirdiğine göre üniversite polisi, öğrenci gruplarının akademik etkinliklerine karışmayacak fakat olası bir protesto ya da arbede durumunda öğrencileri, öğretim görevlilerini ve idari personeli koruyacak.

Söz konusu kararın açıklanmasının ardından başkent Atina başta olmak üzere birçok şehirde üniversite öğrencileri bir araya geldi ve hükümetin üniversitelere polis konuşlandırma planını protesto etti. Protestolara katılan eylemciler polis şiddetine karşı pankartlar açtı ve sloganlar attı. Polisin eylemcilere tazyikli su ve biber gazı sıkmasının ardından çok sayıda protestocu yaralandı.

Daha önce de protestolar düzenlenmişti

8 Eylül Perşembe günü de öğrenciler, akademisyenler ve diğer üniversite çalışanları, polislerin üniversite kampüslerine konuşlandırılmasını protesto etmek için Atina’daki Anayasa Meydanı’nda ve Selanik’te bir miting düzenlemişti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de öğrenciler ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmiş ve üniversitelere polis konuşlandırılmasını kınamıştı.

“Öğrencilerin kitaplara ve öğretmenlere ihtiyacı var, polise değil!” sloganıyla toplanan öğrenciler, akademisyenlere, idari personele ve işçi sendikalarına da kendilerine destek verilmesi için şu çağrıyı yapmıştı:

“Ailelerimizin elektrik fiyatlarının getirdiği yüklerle baş etmeye çalıştığı dönemde, binlerce öğrenci yurtlarda oda bulup bulamayacağı, kirayı karşılayıp karşılayamayacağı, okuyup okuyamacağı endişesiyle yaşarken hükümet haklı itirazlarımıza polisin varlığıyla cevap vermeyi seçiyor. Hükümet, ‘suçla mücadele’ bahanesiyle polise öğrencilere saldırabilirsiniz talimatı verdi. Biz öğrenciler polisin kurumlara girmesine izin vermemek, ücretsiz eğitim için mücadeleyi güçlendirmek için daha da kararlıyız.”

Kaynak: Kathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.