Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masa buluşması öncesinde liderler arası trafik hızlandı

Altılı masa ikinci tur buluşması öncesinde genel başkanlar arasındaki trafik hızlandı. Altılı masanın 2 Ekim’de, Meclis açıldıktan bir gün sonra yapacağı görüşme öncesi, liderler arası ikili görüşmeler başladı. Önümüzdeki hafta ilk görüşmenin ev sahibi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi beş lideri ziyaret edecek. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün (19 Eylül) akşam Ankara’da bir araya gelecek. 21 Eylül’de de Akşener ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu görüşecek.

Geçen hafta da Babacan ve parti yöneticileri, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede seçim güvenliği ve seçmen tabanı üzerine CHP’nin yaptığı çalışmalar ele alındı. CHP’nin seçmen tabanına ilişkin yaptığı çalışmalar hakkında DEVA Partisi teknik ekibine bilgi verilmesi ve bu bilgilerin aktarılması konusunda görüş birliğine varıldı. Bu görüşmenin hemen ardından iki partinin teknik ekibi bir araya geldi ve CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in başkanlığındaki CHP ekibinin yaptığı çalışmalar DEVA partisi temsilcileri ile paylaşıldı.

Babacan, Akşener ve Davutoğlu arasında yaşanacak görüşme trafiğinde ise öncelikli olarak seçime hangi yöntemle girilmesi gerektiği ve parlamentoda en çok sandalye ile temsil edilmenin yolları değerlendirilecek. Medyascope’un parti yetkililerinden aldığı bilgiye göre “parlamentoda çoğunluğu sağlamak, hatta anayasa değiştirecek 360 sandalye sayısına ulaşmak için neler yapılması gerektiği, hangi ilde, hangi partinin desteklenmesi gerektiğine kadar” ayrıntılı görüşmeler yapılacak. Bir yetkili, görüşmelerin amacını, “Cumhurbaşkanlığını biz kazanıp, parlamentoda çoğunluğu sağlayamazsak, seçilen cumhurbaşkanı topal ördek olur ve bu kez gelen yasalar Meclis’ten geçemez, ülke kararnamelerle yönetilmek zorunda kalınır. Bunun olmaması için çalışılıyor” diye açıkladı.

“Seçim nasıl kazanılır onun üzerinde duruyoruz”

Partili yetkililerin ve alt kademe yöneticilerinin zaman zaman cumhurbaşkanı adayı olarak kendi parti genel başkanının adını telaffuz etmesinin ya da farklı konularda yapılan açıklamaların liderler arasında yapılan görüşmelerde belirleyici olmadığını vurgulayan siyasetçi, şunları söyledi:

“Zaman zaman söylenmemesi gereken sözler sarf ediliyor. Söylenmese daha iyi ama oluyor. Daha dikkatli olunması gerekir. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu deneyimli bir siyasetçi. Kurduğu cümle ‘masa yıkılır’ şeklinde olmamalıydı. ‘Bizim gönlümüzden geçen, kendi genel başkanımızdır ama kararı altılı masa verecek’ şeklinde bir ifade olsa, sorun olmayacak ama her partide zaman zaman bu açıklamalar oluyor. İl, ilçe başkanları genel başkanları ‘cumhurbaşkanı adayımız’ diye takdim ediyor. Bunlar liderlerin gündeminde değil. Ortak görüşmeler sürüyor, sürecek. Şu anda aday üzerinde konuşma, isim belirleme gündemde yok. Seçim nasıl kazanılır onun üzerinde duruyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.