Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri’nden 21 Eylül’deki duruşmaya çağrı: “Anayasal hakkın kullanımı suç değildir”

Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmaları yasaklanan Cumartesi Anneleri, Çağlayan Adliyesi önündeki buluşma için çağrı yaptı. Yapılan açıklamada “Çağlayan Adliyesi’nde olacağız. Sizi de sesimize ses katmaya çağırıyoruz” denildi. 

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılması için her hafta Galatasaray Meydanı’na çıkan Cumartesi Anneleri, yasaklar nedeniyle eylemlerini 213 haftadır yapamıyor.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına karşı Çağlayan Adliyesi önünde buluşacak. Çarşamba günü saat 12.30’daki buluşma “Anayasal bir hakkın kullanımı suç değildir” başlığıyla yapılacak. 

Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’un yaptığı ortak açıklama şöyle:

“Gözaltında kaybedilenlerin aileleri ve hak savunucuları olarak, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiğimiz barışçıl buluşmalarımız 700. haftasında keyfi bir biçimde ‘suç’ sayılarak yasaklandı ve ağır polis şiddetiyle gözaltına alındık. 

700. hafta ve sonrasında maruz kaldığımız polis şiddeti ve barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğümüzün şiddet kullanılarak engellenmesi ile ilgili yaptığımız tüm suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı.

Bununla da kalmadı; aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet’ten dava açıldı.

Davanın beşinci duruşması 21 Eylül 2022 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Bu dava; sadece Cumartesi Anneleri’nin değil bütün toplumun barışçıl toplanma hakkını hedef alan bir davadır. ‘Anayasal bir hakkın kullanımı suç değildir!’ diyerek Çağlayan Adliyesi’nde olacağız. Sizi de sesimize ses katmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri, kayıpların bulunup faillerin yargılanması talebiyle 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda başlattıkları oturma eylemine 15 Ağustos 1998’de başlayıp yedi ay süren polis saldırısı sonucu 13 Mart 1999’da ara vermişti. 31 Ocak 2009’da yeniden başlayan Cumartesi oturmaları 25 Ağustos 2018’deki 700. haftada tekrar polis saldırısı ile karşılaşmıştı.

700. haftada polis plastik mermilerle saldırmış, çok sayıda kayıp yakını gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından aynı gün serbest bırakılmıştı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı, avukat Gülseren Yoleri, konuyla ilgili açıklamasında, 700. hafta etkinliğinin “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bilgisi dahilinde Beyoğlu Kaymakamlığı imzalı bir karar ile keyfi olarak yasaklanmış olduğunu” söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.