Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda en az 94 kişi öldü, 100 kişi yaralandı

Kırgızistan-Tacikistan sınırında çarşamba günü başlayan çatışmalarda en az 94 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı. Sınır anlaşmazlıkları nedeniyle sık sık çatışmalar yaşayan iki Orta Asya ülkesi arasında cuma günü yapılan ateşkes görüşmeleri sonuç verdi ve büyük ölçüde uzlaşı sağlandı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından bu yana sınırları tartışmalı olan iki eski Sovyet ülkesi arasında sürekli çatışmalar yaşanıyor. Çarşamba (14 Eylül) günü sınırda meydana gelen çatışmalarda her iki taraf da birbirini suçladı.

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki bin kilometrelik sınırın üçte biri tartışmalı.

Kırgızistan yetkilileri dün (18 Eylül) akşam yaptıkları açıklamada, ölü sayısının 59’a çıktığını bildirdi. Açıklamada 100’den fazla kişinin yaralandığı da kaydedildi. Tacikistan tarafı ise 35 vatandaşının öldüğünü ve en az 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kırgızistan, çatışma bölgesinden yaklaşık 137 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Tacikistan ise herhangi bir toplu tahliye bildirmedi.

Büyük ölçüde uzlaşma sağlandı

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov ile yaptığı telefon görüşmelerinde tansiyonun düşürülmesini istedi. Putin, iki ülkeye aralarındaki fikir ayrılıklarını “barışçıl, politik ve diplomatik” bir şekilde çözme çağrısı yaptı.

Kırgızistan, çatışmalarda hayatını kaybedenler için bugünü ulusal yas ilan etti.

2021’de neler yaşanmıştı?

Kırgızistan ile Tacikistan arasında uzun zamandır devam eden sınır çatışmaları geçen yıl da birçok kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. İki ülke arasındaki sınır çatışmasının nedeni ise su kaynaklarıydı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.