Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu kredi talebini yineledi: “Krediye erişimde sıkıntılarımız var”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Artvin Gençlik Merkezi’nde düzenlediği toplantıda konuştu. Kredi talebini yineleyen Hisarcıklıoğlu, “Şirketlerimizin sermayeye ihtiyacı var” dedi.

“Krediye erişimde sıkıntılarımız var”

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) istişare toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, firmalarının kredi alamadığına yönelik şikayetlerini yineledi ve “Krediye erişimde sıkıntılarımız var. Bankalardan kredi kullanım limitlerimizde sıkıntılarımız var. Tarımda gübre ve yem gibi girdi maliyetlerinin artışında… Şirketlerimizin yüksek enflasyondan kaynaklanan sermayeye ihtiyacı var. Onları desteklemek üzere, yeni kredi ve kredi garanti fonu kefaletli kredi paketleri gerektiğini de hükümete iletiyoruz” dedi.

Pandemi döneminde ticaret odası başkanlarıyla beraber, esnaf ve iş dünyasına yönelik pek çok desteğin verilmesini sağladıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu dönemde sizlerden gelen 220’ye yakın sorunu ilettik. Bunların yüzde 97’si çözülmüş durumda. Pandemi dönemini iş dünyası olarak en az hasarla atlatan ülke biz olduk. Bu benim oda ve borsa başkanlarım sayesinde. Müthiş görev yaptılar” diye konuştu.

Daha önce kredi faizleri ve limitlerinde sorunlar yaşandığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankamızla, sonra kamu bankalarımızla, TOBB’da bir araya geldik. Sonrasında yeni düzenlemeler hayata geçti. Yeni bir kredi garanti fonu paketi için de çalışmalar başladı. Ayrıca haziran ayında, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Maliye, Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanlarımız katıldı. Oda ve borsa başkanlarımla birlikte, piyasada yaşanan tüm sorunları, dertlerinizi ve taleplerinizi bakanlara anlattık” dedi.

Hisarcıklıoğlu daha önce de krediye erişimden şikayet etmişti

Hisarcıklıoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TOBB bünyesinde faaliyet gösteren sektörlerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşmuş, toplantının açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, reel sektörün finansmana ulaşmakta zorlandığını ve faizlerin yüksek olduğunu dile getirmişti.

Hisarcıklıoğlu, son dönemde finansmana ulaşım zorlaştığını belirtmiş ve “En büyük sıkıntıyı da küçük orta işletmelerimiz yaşamaktadır” diye konuşmuştu.

Merkez Bankası’nın politika faizlerinin yüzde 14 olduğunu ancak mevduat faizlerinin yüzde 20 civarında olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu,“Bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ile 50 arasında faiz uyguladığı görülmektedir” demişti.

Hisarcıklıoğlu’ndan sonra konuşan Kavcıoğlu ise “Sağlanan kredilerin rekor artış gösterdiği bu dönemde krediye erişim, kredi kullanan firma sayılarına da yansıyacak ölçüde güçlü ve yaygın şekilde gerçekleşmiştir” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.