Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2005 İstanbul UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Liverpool oyuncuları şu an ne yapıyor? – Milan Baros, Harry Kewell, Steven Gerrard ve diğerleri

2005’te İstanbul’un ev sahipliğinde oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Liverpool, Milan’ı 3-0 geriden gelerek yenmişti. Yıllarca unutulmayacak maçta forma giyen Liverpool futbolcularının şu anda neler yaptığını Uğurcan Kanca sizin için derledi.

İstanbul’daki 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Liverpool oyuncuları şu an ne yapıyor? – Milan Baros, Harry Kewell, Steven Gerrard ve diğerleri

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2004-2005 sezonunun 25 Mayıs 2005’teki finalinde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu iki dev kulübün kapışmasına ev sahipliği yaptı. İngiltere’nin Liverpool kulübü ile İtalya’nın Milan kulübü arasında oynanan, normal süresi ve uzatma dakikaları 3–3 biten finalde, seri penaltı atışlarında İngiltere temsilcisi, İtalya temsilcisini 3–2 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı.

Finalde Liverpool devreyi 3–0 geride kapatmış ancak ikinci yarıda beş dakika içinde bulduğu üç golle maçı önce uzatmalara, daha sonra da seri penaltı atışlarına taşıdı. Kırmızılılar, penaltı atışlarında da maçı 3–2 kazandı. Bu final, Şampiyonlar Ligi tarihinin en görkemli finallerinden biriydi!

Ben de bugün sizlere bu görkemli finalde muazzam bir geri dönüşe imza atarak kupayı kazanan Liverpool kadrosunun, günümüzde hayatlarına nasıl devam ettiklerini aktaracağım.

Jerzy Dudek (Liverpool kalecisi)

Kariyeri boyunca kurtardığı penaltılarla ünlenen Dudek, İstanbul’daki finalde de Andriy Shevchenko’nun penaltısını kurtararak takımını galibiyete taşımıştı. Futbol oynadığı süre boyunca Feyenoord, Liverpool ve Real Madrid takımlarının formasını giyen Dudek günümüzde de Liverpool ile bağını koparmadı. Instagram hesabından sık sık Liverpool postları paylaşan Dudek ayrıca bir golf tutkunu.

Jamie Carragher (Liverpool savunma oyuncusu)

Kariyerine sağbek olarak başlasa da Liverpool’da stoper mevkisine evrilen Carragher, kazanılan Şampiyonlar Ligi kupasındaki en büyük pay sahiplerinden biriydi. Futbolculuğu bıraktıktan sonra dizi sektörüne atılan Carragher’ın film kariyeri Liverpool kariyeri gibi uzun sürmedi. İngiliz savunmacı, iki filmde oynadıktan sonra oyunculuğu bıraktı. Liverpool’un ikonlaşmış futbolcularından biri olan Carragher, günümüzde Sky Sports’ta muhabirlik ve yorumculuk yapıyor.

Sami Hyypia (Liverpool savunma oyuncusu)

1994 yılında Finlandiya Ümit Milli Takımı kaptanıyken Samsunspor’da denenen ama o dönemin hocası Gheorge Multescu tarafından uzun boylu olduğu için beğenilmeyen Hyypia, futbolu Alman ekibi Bayer Leverkusen’de bıraktı. Futbola veda ettikten sadece bir yıl sonra yine Leverkusen’de antrenörlüğe başlayan Hyypia, 2015 yılına kadar birçok takım çalıştırdı. Beş senelik bir aranın ardından 2020 yılının Eylül ayında ülkesinin takımlarından FC Haka kulübünde yardımcı antrenörlük yapmaya başlayan Hyypia, aynı yılın aralık ayında görevinden ayrıldı.

Steve Finnan (Liverpool savunma oyuncusu)

Sağbek pozisyonunda görev yapan Finnan kariyeri boyunca birçok takımın formasını giydi. FIFA Dünya Kupası, Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası, LaLiga ve İngiltere liglerinin tüm kademelerinde (dört kademe) forma giymiş tek oyuncu unvanına sahip. Günümüzde ne yaptığına dair pek bir bilgi bulunmayan Finnan için emin olduğumuz tek şey futbol ile alakasını emekliliğinden itibaren kesmiş olması.

Dijimi Traore (Liverpool savunma oyuncusu)

Kariyeri boyunca Rennes, Marsilya, Liverpool, Lens ve Birmingham gibi takımların formasını giyen Traore, futbolu bıraktığı Seattle Sounders’da antrenörlük kariyerine başladı ve beş sezon bu takımda yardımcı antrenör olarak çalıştı. Başarılı sayılabilecek bir kariyerin ardından 2021 yılının sonlarına doğru ülkesi Gana’nın takımlarından Right to Dream’in başına geçti.

Steven Gerrard (Liverpool orta sahası)

Çoğunuzun tanıdığı, Liverpool’un yetiştirdiği en büyük efsane olan Steven Gerrard futbolu ABD’de bıraktı. Kaptan Gerrard, emekliliğinin hemen ardından çok sevdiği Liverpool’a U18 takımının hocası olarak döndü. Yine hepinizin bildiği gibi oyun zekâsı ve duruşuyla, sahadaki teknik direktör tanımının baş mucidi olan Gerrard, Liverpool altyapısındaki deneyiminin ardından, Jürgen Kloop’un yardımcı antrenörlük teklifini reddederek İskoçya ekibi Rangers’ın başına geçti. Rangers ile iyi sonuçlara imza atarak adından teknik direktör olarak da söz ettiren Gerrard, geçen sezon ülkesi takımlarından Aston Villa’nın başına geçti ve ilk sezonunda başarılı bir grafik çizdi. Bu sezon ne yapacağı, gelecekte kaptanı ve efsanesi olduğu Liverpool’un başına geçip geçmeyeceği ise merak konusu.

Xabi Alonso (Liverpool orta sahası)

Çocukluğumuzda bizi ekran başına kitleyen Nihat Kahveci’li Real Sociedad kadrosunun maestrosu olan Xabi Alonso kariyeri boyunca Liverpool, Real Sociedad ve Real Madrid takımlarının formasını giydi. 2014 yılında Dünya Kupası’ndan sonra milli takımı bıraktığını açıklayan Xabi, bundan sadece üç sene sonra 2017 yılında da aktif futbolculuk kariyerini noktaladı. Daha sonrasında efsanesi olduğu Real Madrid ekibinin altyapısı Real Castilla’da antrenörlüğe başlayan Xabi Alonso, antrenörlük kariyerinin devamında yine efsanesi olduğu bir diğer takım Real Sociedad’ın ikinci takımı Sociedad B’nin başına geçti. Bask kökenli İspanyol oyuncu geçen aylarda bu görevinden de ayrıldı. Teknik direktörlüğe başlamak istediği bilinen Xabi Alonso günümüzde ise kulüpsüz.

Luis Garcia (Liverpool hücum oyuncusu)

Uzun yıllar sürdürdüğü futbol kariyerine tam 15 takım sığdıran Luis Garcia, yeteneğine oranla az değer gören futbolculardan. Futbolu bıraktıktan kısa süre sonra teknik direktörlük yapmaya başlayan Garcia, kariyerine Çin ve ülkesi İspanya’da bazı takımların alt yaş kategorilerinde çalışarak başladı. Son olarak 2020 yılında Mallorca’nın başına geçen Garcia orada da başarılı bir grafik çizdi ve 1 Temmuz 2022’den itibaren yine bir İspanyol takımı Alaves’in patronu oldu.

Harry Kewell (Liverpool hücum oyuncusu)

Hepimizin çok yakından tanıdığı ve ülkemizde de Galatasaray formasını üç yıl terleten Kewell, kazanılan UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunun en büyük pay sahiplerinden. Mükemmel sol ayağı ve üst düzey top tekniğiyle bizlere muazzam enstantaneler sunan Kewell, futbolu bıraktıktan sonra İngiltere alt lig takımlarında teknik direktör olarak görev yaptı. Pek de başarılı sayılmayacak hocalık tecrübelerinden sonra bu senenin başında İskoçya takımlarından Celtic’de yardımcı antrenör olarak işe başladı.

John Arne Riise (Liverpool savunma oyuncusu)

Sol bek ve sol orta saha mevkilerinde görev yapan Riise, Liverpool’un formasını tam yedi sene terletti. Günümüzde ne yaptığı hakkında pek bir bilgimiz olmasa da, geçen yılın nisan ayında ailesiyle birlikte geçirdiği trafik kazasında yeniden gündeme geldi. Bu kazayı Norveçli futbolcu ve ailesi neyse ki yaralanmadan atlattı.

Milan Baros (Liverpool hücum oyuncusu)

Efsane finalde 85 dakika sahada kalan ve yerini Djibril Cisse’ye bırakan Baros aynen Kewell gibi uzun yıllar Galatasaray’ın formasını terletti. Kariyer zirvesini yine sarı-kırmızılılarda yaşayan Çek santrfor, Galatasaray formasıyla çıktığı 93 maçta 48 gol kaydetti. Futbolu ülkesi Çekya’nın Banik Ostrava takımında bırakan Baros, yine ülkesinin bir takımı olan FK Vigantice ile futbola döndü.

Yazan: Uğurcan Kanca

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.