Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’de yargılandığı davada yarın yapılması planlanan duruşma ertelendi

Kara para aklamakla suçlanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’de yargılandığı davanın ilk duruşması 4 Ekim’e ertelendi. Duruşmanın 21 Eylül’de yapılacağı duyurulmuştu.

İş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın yargılandığı davada ilk duruşmanın yarın yapılması bekleniyordu. Ancak duruşma 4 Ekim’e ertelendi. Tutuklu yargılanan Korkmaz’ın ilk duruşmasının ardından jüri belirlenecek ve mahkeme takvimi açıklanacak. 

Utah 3. Bölge Mahkemesi Sulh Ceza Hâkimi Jarred Bennet, ABD’nin talebiyle Avusturya’da yakalandıktan sonra 16 Temmuz’da ABD’ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz’a hakkındaki suçlamaları 18 Temmuz’daki ön duruşmada okumuştu. Suçlamaları reddeden Korkmaz, 4 Ekim’de dava dosyasının asıl hâkimi Jill Parris’in karşısına çıkacak.

Korkmaz hakkındaki suçlamalar

Sezgin Baran Korkmaz, 10 ayrı dolandırıcılık suçu ve yargıya müdahale suçlamalarıyla toplam 225 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. Korkmaz’a yöneltilen en büyük suçlama ise kara para aklama iddiası. Korkmaz, eski iş ortakları Kingston kardeşler ve Lev Dermen’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettikleri yaklaşık 511 milyon doların 133 milyon dolarını aklamakla suçlanıyor. 

Paranın Türkiye ve Lüksemburg’da aklandığı iddia ediliyor

2018’de tutuklanan Kingston kardeşler, 21 Temmuz 2019’da suçlarını itiraf ederek ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettikleri söz konusu paranın bir kısmını Korkmaz’ın şirketleri üzerinden Türkiye’de akladıklarını söyledi. Bunun üzerine Utah Federal Savcılığı, Korkmaz hakkında iddianame hazırladı. 

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına ve 15 sayfalık iddianameye göre Korkmaz, söz konusu miktardaki parayla Türkiye ve İsviçre’de oteller, Queen Anne isimli yat, Boğaz’da bir apartman ve villa satın aldı. Ayrıca satışı ABD’de gerçekleşen Borajet’in de bu parayla satın alındığı açıklamada yer aldı. 

Korkmaz’ın iade süreci

Sezgin Baran Korkmaz, 5 Aralık 2020’de yurtdışına çıkmıştı. Aynı yılın sonunda yaptığı açıklamada Lüksemburg’da bulunduğunu ve 2021 başında Türkiye’ye döneceğini söyleyen Korkmaz geri gelmedi. Korkmaz ABD’nin talebiyle 19 Haziran 2021’de Avusturya’da tutuklandı. Yargılaması yaklaşık bir sene Avusturya’da devam eden Korkmaz, 15 Temmuz’da ABD’ye iade edildi.

Sedat Peker’in iddiaları

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker de Sezgin Baran Korkmaz hakkında bazı iddialarda bulunmuştu. Peker’in iddialarına göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Korkmaz’ı 5 Aralık 2020’de makamına çağırarak bir iş insanından alacağı 45 milyon dolardan vazgeçerek yurtdışına çıkmasını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.