Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi davasında Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesinden vazgeçildi | Medyascope’a konuşan avukatlar: “Mahkemenin kararı garabet, hukuka ve usule aykırı”

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararından oyçokluğuyla vazgeçti. Medyascope’a konuşan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve Tahir Elçi’nin en yakın çalışma arkadaşlarından avukat Neşet Girasun karara tepki gösterdi.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülmesiyle ilgili davanın 15 Haziran’da görülen duruşmasında dönemin başbakanı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar verilmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, oyçokluğuyla karardan vazgeçti.

Cihan Aydın: “Yasaya ve hukuka aykırı”

Medyascope’a konuşan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, kararı eleştirdi. Aydın, “Aslında bu işe teorik olarak duruşmada karar verilmelidir, gerekçeleriyle beraber ama duruşma öncesi savcılığın talebi olmuş, biz de şaşırdık. Davutoğlu’ndan mı talep ve baskı geldi, yoksa mahkeme ve savcının bizim bilmediğimiz gündem ve gerekçesi mi var haberimiz yok. Yasaya ve hukuka aykırı bir karardır. Geri alınabileceğini umut ediyoruz. Taleplerimiz olacaktır” dedi.

Neşet Girasun: “Mahkemenin kararı garabet”

Tahir Elçi’nin en yakın çalışma arkadaşlarından avukat Neşet Girasun ise mahkemenin hiçbir sebep yokken, görüşlerini almadan, cumhuriyet savcısının talebi üzerine böyle bir karar almasını “garabet” olarak nitelendirdi. Bu durumun açıkça hukuka aykırı olduğunu söyleyen Girasun, “Kararın geri alınmasını manidar buluyoruz. Bunun altında bir şeyler vardır. Bir sürü soru işreti aklımıza geliyor. Bu usule ve hukuka aykırıdır. Karardan geri adım için sağlam bir gerekçesinin olması gerekir. Artık geri adım atamaz. Diğer sanıkların ve katılanların görüş ve onayını almadan duruşma gününü beklemeksizin böyle bir karar alınamaz. Bu karar birçok soru işaretine neden olmuştur” diye konuştu.

Baro Başkanı Eren: “Adalet er ya da geç yerini bulacak”

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla karara tepki gösterdi.

Eren, “Diyarbakır C. Başsavcılığının talebi üzerine Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi Tahir Elçi davasında duruşma tarihini beklemeden usule aykırı bir şekilde Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararından oyçokluğuyla vazgeçmiştir. Adalet er ya da geç yerini bulacaktır…” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.