Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’daki İran Konsolosluğu önünde Mahsa Amini protestosu

Mahsa Amini (22), İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti. Mahsa Amini’nin şüpheli ölümü bugün (21 Eylül), İstanbul’daki İran Başkonsolosluğu önünde kadınlar tarafından protesto edildi.

Saç kesme eylemi devam etti

Mahsa Amini için İranlı kadınlar saç kesme protestosu başlattı. Türkiye’deki kadınlar da saç kesme protestosuna katıldı. Cağaloğlu’ndaki İran Başkonsolosluğu’nun önünde düzenlenen protestonun başlangıcında da İranlı bir kadın saçlarını kesti.

Kürsüye çıkan İranlı kadınlar ülkelerinde yaşadıkları sıkıntıları anlattı, rejimi eleştiren Türkçe ve Farsça sloganlar attı.

Video: #MahsaAmini’nin öldürülmesini protesto edenlere polis müdahalesi #İran

Bu kadınlardan birinin elindeki not defterinde şu yazıyordu: “Benim de Mahsa ile aynı yaşta bir kızım var.” 

İranlı kadınların protestosu sırasında açılan #Mahsa ile aynı yaşta kızım var pankartı

Video: İran rejiminin öldürdüğü #MahsaAmini için saçını kesen kadınlar

Basın açıklamasının ardından birkaç kadın daha saçlarını keserek eyleme destek verdi.

“İran çok uzağımızda değil”

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına açıklama yapan Rüya Kurtuluş, İranlı kadınların yanında olduklarını vurgularken Türkiye’deki kadınların yaşadığı sorunlara da dikkat çekti.

Shorts: #MahsaAmini’nin ölümü | İran’daki protestolarda başörtüler yakılıyor #shorts

Kurtuluş şunları söyledi:

“Biz Türkiye’de yaşayan kadınlar olarak İran’da yaşayan kadınların başından geçenleri çok iyi anlıyoruz çünkü bu topraklarda da aynısı var. Ahlak polisleri belki yok ama geceleri sokakta kıyafetinize ve sevgilinizle öpüşmenize karışan bekçiler var. İran çok uzağımızda değil. Tarikatlar talep ediyor, İstanbul Sözleşmesi feshediliyor. Bir grup erkek kendini mağdur ilan ediyor, nafaka hakkımız gaspedilmeye çalışılıyor. Konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler tutuklanıyor.”

İranlı kadınlar Türkiye’ye teşekkür etti

Protesto boyunca Farsça ve Türkçe sloganlar atıldı. Protestonun ardından ise İranlı kadınlar, “Türkiye, Türkiye, teşekkür” sloganı atarak Türkiye’ye teşekkürlerini dile getirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.