Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya seçimleri: Aşırı sağ parti, Hitler’i öven adayını askıya aldı

İtalya’nın aşırı sağ partisi İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli d’Italia), seçimler yaklaşırken sosyal medya hesabından Adolf Hitler’i öven bir üyesinin adaylığını askıya aldı.

İtalya’da önümüzdeki pazar (25 Eylül) günü yapılacak seçimleri kazanması beklenen aşırı sağ parti İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli d’Italia), gösterdiği adaylardan birini, sosyal medya hesabından Adolf Hitler’i övmesi nedeniyle açığa aldı.

İtalya’nın Sicilya bölgesinde Agrigento’da parti koordinatörü Calogero Pisano, 2014’te Facebook’ta yaptığı paylaşımda İtalya’nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni’yi Hitler’e benzetti. Pisano, “Meloni, 70 yıl önceki o büyük devlet insanı gibi” dediği paylaşımında devlet insanı olarak da bir “Alman” lideri kastettiğini belirtti.

İtalyan haber ajansı Ansa’ya göre Pisano, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e desteğini de dile getirdi.

Giorgia Meloni

Roma Yahudi Cemaati Başkanı Ruth Dureghello, “Hitler’i selamlayan birinin bir sonraki parlamentoda bulunabileceği fikri kabul edilemez” diyerek partiyi eleştirdi.

İtalya’nın Kardeşleri, adaylığını askıya aldıkları Pisano’nun artık hiçbir düzeyde partiyi temsil etmediğini açıkladı. 

İtalya’nın Kardeşleri iktidarın en güçlü adayı

İtalya’nın Kardeşleri, 2012’de kuruldu. Partinin kökleri, İtalyan diktatör Benito Mussolini’nin faşizminden doğan İtalyan Sosyal Hareketi’ne dayanıyor. Parti, savaş sonrası aşırı sağ partilerin logosunu koruyor. Ancak Giorgia Meloni, partisini neo-faşist köklerinden kurtarmaya çalışıyor.

İtalya’nın Kardeşleri’nin logosunda, Mussolini’nin mezarında yanan ateşleri simgeleyen üç renkli alev yer alıyor.

Vergi indirimi vaat eden ve cumhurbaşkanının halk oylamasıyla seçilmesini isteyen Meloni, LGBTİ+ haklarına karşı da kampanyalar yürütüyor. Avrupa’da yükselen birçok aşırı sağ parti gibi İtalya’nın Kardeşleri de göçmen karşıtı politikalarıyla öne çıkıyor.

Anketlere göre İtalya’nın Kardeşleri, ülkede yükselen göçmen karşıtı dalga nedeniyle genel seçimi kazanacak gibi görünüyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.