Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hilekâr mı dâhi mi? – Satranç dünyası, Hans Niemann’ın hile yaptığı iddialarıyla çalkalanıyor

Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen, Hans Niemann’a karşı oynadığı çevrimiçi maçta sadece bir hamle yaptıktan sonra maçtan çekildi. Carlsen’in bu hamlesi, Niemann’ın hile yaptığı iddialarını körükledi. 

Satranç dünyasında Hans Niemann sorunsalı

19 yaşındaki Amerikalı satranç ustası Hans Niemann, dünyanın en iyi oyuncusu Magnus Carlsen’i mağlup etmesiyle satranç dünyasının gündemine oturdu. İki oyuncu, eylül ayının başlarında, 350 bin dolar ödüllü Sinquefield Kupası’nda karşı karşıya geldi. Oyun ilerledikçe strese girdiği gözlemlenen Norveçli dünya şampiyonu Magnus Carlsen, rakibine mağlup olmaktan kurtulamadı. Niemann maçtan sonra dalga geçer gibi konuştu: “Carlsen oldukça kötü oynadı, özel bir şey yapmadım. Bana kaybettiği için utanıyor olmalı!” Carlsen ise bu yenilgi üzerine turnuvadan çekildi ancak bu kararının gerekçesini tam olarak açıklamadı.

Carlsen, hakemlerle ilgili bir soruya cevaben Jose Mourinho’nun “Konuşursam başım büyük belaya girer” dediği bir video klibi yayınlayınca satranç dünyasında soru işaretleri arttı. Bir kesim, bu paylaşımın Niemann’ın maç sırasında hile yaptığına bir gönderme olduğunu iddia etti. 

Satrancın yönetim organı olan Federation Internationale des Echecs’in genel müdürü Emil Sutovsky ise Magnus Carlsen’in kariyerinde daha önce hiçbir turnuvadan çekilmediğini ve bunun özel bir anlamı olabileceğini belirtti. 

Satranç ustası ve çevrimiçi yayıncı Hikaru Nakamura ise Magnus Carlsen’in turnuvadan çekilmesinin ardından dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Nakamura, “Bence Magnus, Hans’ın muhtemelen hile yaptığına inanıyor” dedi. 

İki oyuncu, pazartesi günü Julius Baer Nesil Kupası’nda bir kez daha karşı karşıya geldi. Satranç dünyası, Carlsen’in maça çıkıp çıkmayacağı konusunda emin değildi fakat Norveçli usta maça çıktı. Ancak Carlsen, kariyerini hileyle inşa ettiğini düşündüğü rakibi Hans Niemann’ın karşısında henüz ikinci hamlenin ardından maçı terk etti.

Satrançta hile skandalları duyulmamış bir şey değil. İki oyuncunun belli bir ortamda bulunduğu durumlarda hile yapmak oldukça zor olsa da; çevrimiçi platformlarda hile yapmak bir nebze de olsa daha kolay. Hans Niemann hakkında da belli başlı teoriler şimdiden üretilmeye başlandı. Bu teorilerden öne çıkanlar ise şöyle:

– Kıyafetlerinin bir yerine gizlenmiş bir satranç motoruyla iletişim kurmak için ayakkabılarına yerleştirilmiş titreşim tabanlı düğmeleri kullanıyor olabilir.

– “Prostat masaj aleti” kullanarak bir bilgisayara dokunuyor olabilir.

– Carlsen’in maç önü hazırlıklarına gizli şekilde erişiyor olabilir.

Öte yandan Guardian‘a göre Niemann, Carlsen’e karşı oynadığı ilk maçtan önce arandı ve güvenlik görevlileri üzerinde hiçbir şey bulamadı. Mevcut haliyle, Niemann’ın hile yaptığına dair gerçek bir kanıt yok. Nieman, bununla birlikte, gençken çevrimiçi satrançta hile yaptığını kabul etti. Bunu 12 ve 16 yaşlarındayken çevrimiçi bir satranç sitesi olan chess.com‘daki reytinglerini artırmak için yaptığını söyledi. Niemann, “Bu hatadan ders aldığım ve şimdi her şeyimi satranca verdiğim için kendimle gurur duyuyorum” diye konuştu.

Bir başka satranç ustası Rafael Leitao, Niemann’ın turnuvadaki oyununu analiz etmek için satranç motorlarını kullandığını söyledi. Leitao, 19 yaşındaki oyuncunun herhangi bir hile yaptığını düşünmediğini belirtti.

Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen, Julius Baer Nesil Kupası’nın sona ermesinin ardından Hans Niemann hakkında açıklama yapacağını duyurdu. Turnuva, 25 Eylül Pazar günü sona eriyor.

Kaynak: The Guardian

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.