Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçılık, cinsel taciz ve mobbing suçlamalarının odağındaki Robert Sarver, sahibi olduğu Phoenix Suns’ı satma kararı aldı

NBA takımlarından Phoenix Suns’ın sahibi Robert Sarver, takımı satmayı planladığını açıkladı. Sarver, bir süredir ırkçılık, cinsel taciz ve mobbing suçlamalarının odağında yer alıyordu.

Phoenix Suns’ın sahibi Robert Sarver dün (21 Eylül) yaptığı açıklamada, takım için alıcı aradığını duyurdu. Sarver yakın zamanda ırkçılık, kadın çalışanlara yönelik cinsiyetçi ve uygunsuz davranışlar sebebiyle NBA yönetimi tarafından bir yıl uzaklaştırma ve 10 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. 

Bağımsız bir soruşturmada, 2004 yılında Suns ve WNBA takımlarından Phoenix Mercury’yi satın alan Sarver’ın, cinsiyetle ve kadın çalışanların görünüşleriyle ilgili uygunsuz açıklamalar da dahil olmak üzere, kadın çalışanlara adaletsiz davranışlarda bulunduğu tespit edildi.

Bu gelişme üzerine takımı satma kararı alan Sarver, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı: “Derinden pişman olduğum sözler, profesyonel erkek ve kadın basketbolunun birleştirici gücüyle Phoenix bölgesindeki insanları bir araya getiren ve bölgeyi güçlendiren 20 yıllık organizasyon yapılanmasını gölgede bırakıyor. İnançlı bir insan olarak, kefarete ve bağışlanma yoluna inanıyorum. Ancak şu anki affetmeyen iklimimizde, bunun artık mümkün değil. Yaptığım ya da yapabileceğim iyilikler geçmişte söylediğim şeylerden daha ağır basıyor. Bu nedenlerden dolayı Suns ve Mercury için alıcı arama sürecine başlıyorum.” .

NBA komisyoneri Adam Silver, Sarver’ın kararını onayladı. Silver, “Organizasyon ve topluluk için doğru olan bir adımdır” dedi.

Geçen hafta NBA yönetimini çok hafif bir ceza verdiklerini söyleyerek eleştiren Los Angeles Lakers’ın yıldızı LeBron James, Sarver’ın kararını memnuniyetle karşıladı. LeBron James, Twitter’da “İlerlemeye kendini adamış bir ligin parçası olmaktan gurur duyuyorum” paylaşımını yaptı. 

NBA, Kasım 2021’de Sarver’ın görev süresi boyunca ırkçılık ve kadın düşmanları iddialarını detaylandıran ESPN raporu sonrasında soruşturma başlatmıştı. İddiaları reddeden Sarver, soruşturmayı memnuniyetle karşılamıştı.  

Sarver, Suns’ı 2004 yılında 401 milyon dolar karşılığında almıştı. İş dünyası dergisi Forbes ise geçen yılın başında takıma 1.8 milyar dolar değer biçmişti.

Kaynak: Reuters

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler