Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amanpour başörtüsü takmayı reddedince İran Cumhurbaşkanı Reisi röportajı iptal etti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) tanınan gazetecilerinden CNN Dış Haberler Servisi Şefi Christiane Amanpour’un İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yapacağı röportaj, Amanpour’un başörtüsü takmayı reddetmesi üzerine iptal edildi.

İran’da “örtünme kurallarının gereğini yerine getirmediği” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü ülke çapında protesto edilirken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile röportaj yapmak isteyen CNN Dış Haberler Şefi Christiane Amanpour’un röportajı son dakikada iptal edildi.

Amanpour, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Reisi’nin röportaja kendisinin başörtüsü takmayı reddetmesi üzerine gelmediğini söyledi.

Reisi ile İran’daki protestoları ve çok daha fazlasını konuşmak istediğini söyleyen Amanpour, söz konusu röportajın BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta bulunan Reisi’nin ABD’deki ilk röportaj olacağına fakat Reisi’nin gelmediğine dikkat çekti.

Sözleştikleri saatten tam 40 dakika sonra Reisi’nin bir yardımcısının röportajın yapılacağı alana geldiğini ve kendisinden başörtü takmasını istediğini belirten Amanpour, kendisini nazikçe reddettiğini, şu anda New York’ta olduklarını ve İran dışında hiçbir İran cumhurbaşkanı ile röportaj yaparken başörtüsü takmadığını anlattı.

Reisi’nin yardımcısının kendisine başörtüsü takmadığı halde röportajın olmayacağını, bunun saygı gösterilmesiyle ilgili olduğunu ve şu anda ülkede devam eden protestoları işaret etmesi üzerine Amanpour bir kez daha başörtüsü takmayacağını söyledi.

Röportajın neden iptal edildiğini sosyal medya hesabından bir tweet dizisi ile anlatan Amanpour, sözlerini şöyle noktaladı:

“İran’da protestolar devam ederken ve insanlar öldürülürken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile konuşmak çok önemli bir an olacaktı.”

Geçen hafta CBS’te yayınlanan 60 Minutes programına da katılan Reisi ile ilgili benzer iddialar ortaya atılmıştı. CBS muhabiri Lesley Stahl, söz konusu röportaj öncesinde nasıl giyinmesi, Reisi oturmadan oturmaması ve sözünü kesmemesi gerektiğine yönelik uyarıldığını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.