Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akşener’den #MahsaAmini protestolarına destek: “Özgürlükleri için sokaklara dökülen, baskıya başkaldıran kadınları selamlıyorum”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mahsa Amini’nin (22) başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ahlak polisi tarafından öldürülmesi üzerine İran’da başlayan eylemlere bir tweet serisi ile destek verdi. Akşener, “İran’da özgürlükleri için sokaklara dökülen ve baskıya başkaldıran kadınları tüm kalbimle selamlıyor; İran yönetimini, kadınların onurlu bir hayat için yükselttikleri haklı sese kulak vermeye ve insan haysiyetine yakışan reformları acilen yapmaya davet ediyorum” mesajını paylaştı.

İranlı 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ahlak polisi tarafından öldürülmesi üzerine başlayan olaylarda çok sayıda kişi öldürülmüş ve polis çok sayıda göstericiyi gözaltına almıştı. Farklı kentlere yayılan gösterilerde kadınlar başörtülerini yakarken, saç kesme eylemi başlatmışlardı. Türkiye’den de birçok kadın eyleme destek vermek için saçlarını kesmişti. Saç kesme eylemine halen Edirne cezaevinde aynı hücrede kalan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demitaş ile yerine kayyum atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı da katılmış ve saçlarını kazıtmıştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün (25 Eylül) akşam saatlerde beş tweetten oluşan bir mesaj attı. Akşener tweetinde İranlı kadınların yanında olduğunu “kadınları selamlıyorum” sözleriyle gösterirken, İran yönetimine de kadınların talep ettiği reformların bir an önce yapmaları çağrısında bulundu. Turgut Uyar’ın, “Saçlarımı hep kestim tutacak kadar kalmasın dedim. Çünkü bir başkaldırma ancak saçlarından tutulur…” dizelerini alıntılayan Akşener’in mesajları şöyle:

Maalesef çağımız, sultancıl yapıların ve etraflarındaki haramzadelerin; İktidarlarını meşrulaştırmak ve sürdürmek adına yaptıkları türlü zorbalıklar ve aldıkları akla ziyan kararlarla hızla, insanların mutluluklarının ellerinden alındığı bir cendere içine sürükleniyor.

Her yerde bolca bulunan kötücül ve çıkarcı iktidar kümeleri sıklıkla; Sözde dostların ve sözde düşmanların olduğu hayali bir evrende, kazananı sadece oligarşilerin olduğu kurmaca bir kabusu; İnsanlara “beka mücadelesi” diye yutturmaya çalışıyor.

Nitekim İran’da kadınlara yaşatılan kâbusu da bu çerçeveden ayrı düşünemeyiz. Kadınların mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebilmeleri, tercihlerinde özgür olmaları ve itilip kakılmadan yaşayabilmeleri en temel ve en kutsal haklarıdır. Bunun aksini de asla kabul edemeyiz.

“Bu vesileyle, İran’da özgürlükleri için sokaklara dökülen ve baskıya başkaldıran kadınları tüm kalbimle selamlıyor; İran yönetimini, kadınların onurlu bir hayat için yükselttikleri haklı sese kulak vermeye ve insan haysiyetine yakışan reformları acilen yapmaya davet ediyorum.

“Turgut Uyar’ın dizelerinde de söylediği gibi: “Saçlarımı hep kestim tutacak kadar kalmasın dedim. Çünkü bir başkaldırma ancak saçlarından tutulur…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.