Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruşen Çakır yazdı: Diyelim ki Kılıçdaroğlu aday oldu ve kazandı – Beş hızlı soru

Türkiye uzun zamandır muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağını, kimin olması gerektiğini tartışıyor. Ortak aday Altılı Masa tarafından açıklanana kadar, hatta aynı şiddette olmasa da açıklandıktan sonra da bu tartışmanın süreceği muhakkak. Fakat CHP’lilere “Ya yanımdasınız ya karşımda” türü bir çıkış yapması, bunun hemen ardından partisinden diğer aday adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da “yanındayız” cevabını vermesiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun açık ara önde olduğu muhakkak. O zaman, “Kazanır mı?” sorusu da sıklıkla sorulduğu için bu yazıda “Kılıçdaroğlu aday olup kazanırsa ne olur?” sorusunu birkaç soruyla ele almak istiyorum.

  1. Nasıl bir ekip kurar?

Şu ana kadar konuşulanlardan hareketle ortak adayın, ekibini seçimlerden önce açıklayacağını söyleyebiliriz. Yani iktidar baştan paylaşılacak. Fakat bu paylaşımda temel kıstasların ne olacağı belirsiz ve bu süreçte ciddi tartışmaların olması da kaçınılmaz. Tabii bir diğer merak edilen husus, seçimler öncesi yapılan anlaşmaya daha sonra ne kadar uyulacağı. Sandıkta tüm partilerin gerçek güçleri ortaya çıkacağı için, bazılarının güçlerine kıyasla az, bazılarınınsa çok temsil edildiği itirazları olacaktır. Kılıçdaroğlu’nun bu noktada başta varılan mutabakata olabildiğince sadık kalacağını ve bu yüzden özellikle kendi partisi tarafından eleştirileceğini düşünüyorum.

2) CHP’nin başına kim geçer?

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilirse CHP’nin gelecekteki genel başkanının bir sonraki genel seçimlerin ardından başbakan olma ihtimali epey yüksek. Bunun da etkisiyle, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere çok sayıda kişi ve ekibin bu konuda ciddi hazırlıklar içerisinde olduğu söyleniyor. CHP’de onun yerini alacak kişinin Kılıçdaroğlu’nun onay ve desteğine ihtiyaç duyacağı muhakkak. Fakat bu sürece Kılıçdaroğlu’nun dahil olması onun partilerüstü cumhurbaşkanı olma iddiasına gölge düşürür. Daha önemli olansa, Kılıçdaroğlu’nun desteklediği kişinin karşısına güçlü rakipler çıkıp çıkmayacağı ve bunların ne kadar oy alacakları. Hele CHP’nin yeni lideri Kılıçdaroğlu’na rağmen seçilirse işler iyice karışacaktır.

3) Kılıçdaroğlu başkanlık yetkilerini nasıl kullanır?

Gerek Millet İttifakı’nın gerekse Altılı Masa’nın kurulması ve geliştirilmesinde çok büyük emeği olan, birçok fedakârlıkta bulunan Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı seçilmesi halinde atacağı adımlarda müttefiklerini gözetmeye özen göstereceği muhakkak fakat özellikle kritik ve stratejik pozisyonlara atamalarda ciddi sorunlar yaşanabilir.

4) Erdoğan ile hızlı ve sert bir hesaplaşmaya gider mi?

En çok merak edilen konuların başında bu geliyor. Bugünden bakıldığında bu sorunun cevabının “kesinlikle evet” olduğunu söyleyebiliriz. Fakat seçime kadar nelerin yaşanacağı ve kaybetse dahi Erdoğan’ın ne kadar oy alacağı ve partisinin kaç milletvekili kazanacağı da önemli olacak. Diğer yandan sorunsuz bir geçiş için seçimin arifesinde örtülü birtakım pazarlıkların yapılması kuvvetle muhtemel. Dolayısıyla Erdoğan ile bir hesaplaşma muhakkak olacaktır ama bunun hızlı ve sert olmama ihtimalini hesaba katmak gerekiyor.

5) Helalleşmeyi sürdürür mü?

Kılıçdaroğlu’nun stratejisi “hesaplaşma”ya ek olarak “helalleşme”yi de içeriyor. Bugün CHP Genel Başkanı olarak farklı toplumsal kesimlerin ayağına gidip onlardan bir tür özür dilemesinin muhakkak bir anlamı var ve bu nedenle helalleşme adımları ilgi görüyor, kimilerini de çok ürkütüyor. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde atacağı helalleşme adımları çok daha anlamlı olacak ve buna bağlı olarak daha fazla ilgi görüp birilerini daha da ürkütecektir. Çünkü artık ana muhalefet lideri değil devletin başındaki kişi olarak bu buluşmaları gerçekleştireceği için devlet adına özür dilemiş olacaktır.

Bu beş soruya sizlerden gelecek önerilerle yeni sorular ekleyip bu konuyu ele almayı sürdürmek istiyorum. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.