Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amedspor-Bursaspor maçında açılan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrakları nedeniyle soruşturma başlatıldı

Diyarbakır’da dün (25 Eylül) oynanan TFF 2. lig mücadelesinde Amedspor, evinde Bursaspor’u 2-0 yenerken, maç başlamadan önce açılan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları nedeniyle soruşturma başlatıldı Sosyal medyada yer alan görüntülerin ardından önce Diyarbakır Valiliği, ardından da İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Olayla ilgili bir çocuk gözaltına alınırken, Amedspor yöneticisi avukat Remzi Dinar, söz konusu bayrağın suç olmadığını ve çocuğun serbest bırakıldığını söyledi.

Maç gergin bir atmosferde başladı
Bursaspor’un Süper Lig’de yer aldığı dönemde 2019’da Bursa’da oynanan kupa maçında Amedspor’a yönelik saldırıda bulunulması ve ırkçı sloganlar atılması nedeniyle dün akşam (25 Eylül) oynanan maç gergin bir atmosferde başladı. Maçtan önce bir grup stadyumda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bayraklarını açtı. Bayrakların açıldığı tribünlere çevik kuvvet polisi gönderildi ve bayraklar kaldırıldı.

Valilikten açıklama: “Soruşturma başlatıldı

Görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine ilk açıklama Diyarbakır Valiliği’nden geldi. Açıklamada, “İlimizde oynanan Bursaspor-Amedspor maçı ile ilgili gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Ancak sosyal medyada yer alan görsellerin seyircilerin elbiselerinin içinde stada sokulduğu konuya güvenlik kuvvetlerimizce derhal müdahale edildiği ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatıldığı kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

İçişleri Bakanlığı olayı “provokasyon” olarak nitelendirdi

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Sosyal medyadan yapılan açıklama şöyle: “Bu akşam, Diyarbakır’da oynanan maçta alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen vücutlarına sararak stada soktukları değerlendirilen görsellerle ağır provokasyon hedeflenmiştir. Sporu provokatif içeriklerle zehirlemek isteyenlere hiç bir şartta fırsat verilmeyecektir.. Provokasyona gerekli müdahaleler yapılmış ve derhal ilgililere yönelik soruşturma başlatılmıştır.”

Avukat Dinar: “Bütün dünyanın kabul ettiği bir bayrağın açılması suç değil”

Medyascope’a konuşan Amedspor yöneticisi avukat Remzi Dinar, Irak Anayasas’ında yer alan ve bütün dünyanın kabul ettiği bir bayrağın açılmasının suç olmadığını belirterek, “Konu ile ilgili bir çocuk gözaltına alındı. Gidip polislerle konuştuk ve elindeki bayrağın suç olmadığını belirttik. Bunun üzerine çocuk serbest bırakıldı. Soruşturma açılabilir. Buna mahkeme karar verecektir. Ama bunun suç olmadığını herkes biliyor” dedi.

Diyarbakır Barosu: “Kürtlere ait sembollere yönelik tahammülsüzlük anlayışı terk edilmeli”

Yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu ise olayla ilgili üç kişinin gözaltına alındığını ve gözaltı işleminin sürdüğünü belirtti. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen baronun açıklamasında şöyle denildi: “Müsabaka esnasında açılan bayrağın, Irak Anayasası’yla tanınmış Kürdistan Bölgesel Yönetiminin resmi bayrağı olduğunu hatırlatıyoruz. Meşru bir bayrağın kamusal alanda açılmış olmasına yönelik geliştirilen linç kampanyasını ve bunun etkisi ile başlatılan soruşturma ve gözaltıların kabulü mümkün değildir. Son yıllarda halkı kin ve düşmanlığa sevk eden bu ayrımcı politikalar ve Kürtlere ait sembollere yönelik tahammülsüzlük anlayışı terk edilmelidir. Başlatılan hukuki dayanaktan yoksun soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.”

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım: “Ayrı bayrağı vardır ve dünyada da bu şekilde tanınır”

2017’de dönemin başbakanı Binali Yıldırım, IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin ziyareti sırasında İstanbul ve Ankara’da asılan Kürdistan bayrağı ile yaptığı açıklamada, “Irak Anayasası’na göre, Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu vardır, başbakanı, bakanları vardır. Ayrı bayrağı vardır ve dünyada da bu şekilde tanınır” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.