Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Türkiye-Yunanistan gerilimine dair açıklama: “NATO üyeleri arasında gerilimi artıracak açıklamaların zamanı değil”

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) söz konusu gerilime dair yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Şimdi NATO ortakları arasında gerilimi artırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil” dedi.

Yunanistan’ın Midilli ve Sakız adalarına Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli zırhlı araçlar konuşlandırdığı ortaya çıkmıştı. Türkiye, Yunanistan’ın bu adalara askeri yığınak yapmasına sert tepki göstermiş, Atina ve Vaşington’a protesto notası vermişti.

“Gerilimi artıracak açıklamaların zamanı değil”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunduğu sırada kendisine yöneltilen, “Yunanistan’ın Ege’de gayri askeri statüdeki adalar kapsamındaki adalara onlarca zırhlı araç ve tank çıkararak provoke ettiği gerilimin tırmanmasından endişe etmiyor musunuz?” sorusuna Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini hatırlatarak, şöyle yanıt verdi:

“Rusya’nın bir kez daha egemen bir devleti işgal ettiği, transatlantik toplum ve uluslararası toplumun Ukrayna halkının yanında olduğu ve Rus saldırganlığına karşı durduğu bir dönemde, şimdi NATO ortakları arasında gerilimi artırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil. NATO müttefiklerimizi bölgede barış ve güvenliği korumak ve her türlü zor farklılıkları çözmek için diplomatik olarak birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz.”

Adalar hangi ülkenin egemenliği altında?

Price’a bu sözlerinin ardından “Adalar hangi ülkenin egemenliği altındadır, Türkiye’nin mi? Yunanistan’ın mı?” sorusu yöneltildi. Bu soruya net bir yanıt vermeyen Price, iki ülke arasındaki sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamakla yetindi.

Ne olmuştu?

Yunanistan’ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar (GASA) olarak bilinen adalara zırhlı araçlar sevk ettiği ortaya çıkmıştı. Türk güvenlik kaynakları, Ege üzerinde güvenlik uçuşu icra eden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait bir İHA’nın söz konusu adalar üzerinde bir hareketlilik tespit ettiğini ve Yunanistan’a ait iki çıkarma gemisinin Midilli ve Sisam’a seyir halinde olduğunu belirlemişti.

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Christodoulos Lazaris’e, adalardaki ihlallere son verilmesi ve gayri askeri statünün ihya etmesine yönelik talep iletilmişti. Türkiye, ABD’ye verdiği protesto notasında da Doğu Ege adalarının statüsüne riayet etmesi ve silahların statünün ihlali için kullanılmaması konusunda tedbir almasını istemişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü kabine toplantısında da Yunanistan ile gerilime değinmiş ve “Yunanistan bizim ne siyasi, ne askeri, ne ekonomik olarak muhatabımız da dengimiz de değildir, olamaz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.