Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beklenen açıklama geldi: Dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen, Hans Niemann’a “hileci” dedi

Dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen, son ayların tartışmalı ismi Hans Niemann hakkında bir açıklama yaptı. Carlsen, Niemann’ın hile yaptığını düşündüğünü belirtti. 

Magnus Carlsen, Hans Niemann’a “hileci” dedi

19 yaşındaki Amerikalı satranç ustası Hans Niemann, dünyanın en iyi oyuncusu Magnus Carlsen’i mağlup etmesiyle satranç dünyasının gündemine oturdu. İki oyuncu, eylül ayının başlarında, 350 bin dolar ödüllü Sinquefield Kupası’nda karşı karşıya geldi. Oyun ilerledikçe strese girdiği gözlemlenen Norveçli dünya şampiyonu Magnus Carlsen, rakibine mağlup olmaktan kurtulamadı. Niemann maçtan sonra dalga geçer gibi konuştu: “Carlsen oldukça kötü oynadı, özel bir şey yapmadım. Bana kaybettiği için utanıyor olmalı!”

Carlsen ise bu yenilgi üzerine turnuvadan çekildi.

Carlsen, hakemlerle ilgili bir soruya cevaben Jose Mourinho’nun “Konuşursam başım büyük belaya girer” dediği bir video klibi yayınlayınca satranç dünyasında soru işaretleri arttı.

İki oyuncu, 19 Eylül Pazartesi günü, Julius Baer Nesil Kupası’nda bir kez daha karşı karşıya geldi. Satranç dünyası, Carlsen’in maça çıkıp çıkmayacağı konusunda emin değildi fakat Norveçli usta maça çıktı. Ancak Carlsen, kariyerini hileyle inşa ettiğini düşündüğü rakibi Hans Niemann’ın karşısında henüz ikinci hamlenin ardından maçı terk etti.

Magnus Carlsen, dün (26 Eylül) Hans Niemann’ın hile yaptığına inandığına dair bir bildiri yayımladı. Carlsen, daha önce Niemann’a karşı açık bir hile iddiasında bulunmamıştı. Norveçli şampiyon, yaptığı açıklamada, “Niemann’ın 2022 Sinquefield Kupası’na son dakika davet edildiğini gördüğümde etkinlikten önce çekilmeyi şiddetle düşündüm. Sonrasında oynamayı tercih ettim” dedi. Magnus Carlsen’in açıklamalarının devamı şöyle:

“Hans Niemann’ın kamuoyu önünde itiraf ettiğinden daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığına inanıyorum. Karşılaşmadaki durum olağan dışıydı. Niemann oyunumuzdaki kritik konumlarda gergin değildi ve oyuna konsantre bile olmuyordu. Ve siyah taşlarla beni bu şekilde yenmesi ancak birkaç kişinin yapabileceği bir şey. Bu oyun bakış açımı değiştirmeme katkıda bulundu. Söyleyecek daha çok şeyim var ama şu an söyleyeceklerim sınırlı. Niemann bana hukuki olarak izin verirse daha açık konuşabilirim.”

Magnus Carlsen tarafından “hile” yapmakla suçlanan Hans Niemann ise henüz konu hakkında bir açıklama yapmadı. Öte yandan The Guardian‘a göre Niemann, Carlsen’e karşı oynadığı ilk maçtan önce arandı ve güvenlik görevlileri üzerinde hiçbir şey bulamadı. Mevcut haliyle, Niemann’ın hile yaptığına dair gerçek bir kanıt yok. Nieman, bununla birlikte, gençken çevrimiçi satrançta hile yaptığını kabul etti. Bunu 12 ve 16 yaşlarındayken çevrimiçi bir satranç sitesi olan chess.com‘daki reytinglerini artırmak için yaptığını söyledi. Niemann, “Bu hatadan ders aldığım ve şimdi her şeyimi satranca verdiğim için kendimle gurur duyuyorum” diye konuştu.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.