Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki veri açığını ortaya çıkaran Prof. Dr. Tuna Tuğcu okula alınmadı

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Tuna Tuğcu, güvenlik görevlileri tarafından okulun mezunlar derneğine alınmadı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki veri açığını ortaya çıkarmasına rağmen rektörlükçe geçici olarak görevden uzaklaştırılan öğretim görevlisi Prof. Dr. Tuna Tuğcu’nun, bugün (27 Eylül) üyesi olduğu Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne gitmesine güvenlik görevlilerince izin verilmedi.

Olayı, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Say sosyal medya hesabından duyurdu. Say, yaptığı paylaşımda “Akademik tarihe bir kara sayfa daha ekleniyor, Prof. Dr. Tuna Tuğcu üyesi olduğu Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneğinin kapısından içeri üniversitenin güvenlik görevlilerince alınmıyor. Burada kaç suç var, hukukçular hesaplasın” dedi.

Olayın Anayasa’nın ihlali olduğunu vurgulayan Tuna Tuğcu ise konuyla ilgili tutturduğu tutanakta şöyle dedi:

“Dernek faaliyetlerine katılmak anayasal hakkımdır. Üniversiteden geçici uzaklaştırma kararımın dernek faaliyetleri ile ilişkisi bulunmamaktadır. Anayasal haklarımı kullanmamın engellenmesine karşı tüm haklarımı saklı tutuyorum. Dernek faaliyetlerine katılımıma engel olan kampüse giriş yasağımın acilen kaldırılmasını talep ediyorum.”

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli dört akademisyen iktidar yanlısı gazeteler tarafından fotoğrafları kullanılarak hedef gösterilmişti. Haberlerde akademisyenlerin “Bilgi İşlem Merkezi’ni (BİM) basarak bazı evrakları gaspettiği” iddia edilmişti.

Bilgi Teknolojileri Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuna Tuğcu, yazılanların aksine merkeze bir bilgi güvenliği zaafiyeti duyumu aldıkları için gittiklerini söylemişti. Tuğcu’nun söylediğine göre, bir firmaya akademik personel, idari personel, öğrenci ve mezunların kişisel bilgilerini de barındıran dört veritabanına erişim hakkı verilmişti. Bir diğer firma ise BİM’deki sunucuların yönetici şifresini istemişti. 

Güvenlik açığını tespit eden akademisyenler kurul olarak, riskleri Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne anlatmak istedi ama rektörlük buna izin vermemişti.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuna Tuğcu, 10 Haziran 2022 Cuma günü rektörlük tarafından görevinden alınmış ve kurul lağvedilmişti. 15 Eylül’de açıklanan karara göre ise Tuğcu’nun görevden alınma süresi üç ay daha uzatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.