Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka duyurdu: Kuzey Akım 2 boru hattında sızıntı var

Danimarka, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattında sızıntı olduğunu açıkladı. Yetkililer, bu sızıntının deniz trafiğini tehdit ettiğini belirtti. Söz konusu boru hattının faaliyeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından durdurulmuştu.

Danimarkalı yetkililer, boru hattının geçtiği Bornholm Adası’nın yakınlarında dokuz kilometrekarelik bir yasak alan oluşturulduğunu açıkladı. Danimarka Enerji Bakanlığı, şu anda çalışmayan boru hattında basınç düşmesine yönelik bir ihbar aldıktan sonra harekete geçildiğini belirtti.

Boru hattını işleten ve çoğunluk hissesi Rus doğalgaz devi Gazprom’a ait olan Nord Stream 2 AG şirketi de söz konusu basıncın bir gecede gerçekleştiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Kuzey Akım 2 kara sevk memuru, Kuzey Akım 2’nin A Hattı’nda hızlı bir basınç düşüşü kaydetti. Söz konusu olay araştırılıyor.”

Kuzey Akım 2, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine sevk edilmesini öngören bir projeydi. 10 milyar euroluk bu proje, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından durdurulmuştu. Ancak uzmanlar, gazın boru hattına halihazırda pompalandığını söylüyor ve bu gazın atmosfere salınabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’daki savaş ve birliğin Moskova’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın gaz kaynaklarını bir şantaj olarak kullandığını öne sürüyor. Moskova ise bu iddiaları reddediyor. Özellikle işgalden bu yana yükselen enerji fiyatları yüzünden Avrupa’daki yaşayan birçok kişi, bu kış doğalgaz masraflarını karşılayamayacaklarına dair endişe duyuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.