Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dark Brandon akımı: Cumhuriyetçilerin hakaret içerikli sloganı nasıl Joe Biden’ı karizmatik gösteren bir iletişim stratejisine dönüştü?

​Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dizginlenemeyen enflasyon ile görev onayını yüksek bir oranda tutmakta zorlanan Başkan Joe Biden, yeni bir imaj ve iletişim stratejisi benimsedi. Bu stratejinin yapıtaşını Cumhuriyetçilerin Biden ile alay etmek için kullandığı bir slogan oluşturuyor. Peki ABD’de sosyal medyayı kasıp kavuran bu “Dark Brandon” akımı nedir? Medyascope Dış Haberler Servisi’nden Alp Selim sizin için inceledi.

Lazer ışınları saçan gözler, film efektleri, kötü adam kıyafetleri… Tüm bunlar Cumhuriyetçi Parti tarafından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ı “şeytani” ve “kötü” göstermek için sosyal medyada üretilen “Dark Brandon (Karanlık Brandon)” temalı görsellerin öğeleri.  

Biden’ın zaman zaman yaşadığı unutkanlıklara, politika üretmedeki başarısızlığına ve “vasıfsızlığına” dikkat çeken “Karanlık Brandon” görselleri önce Biden destekçileri, daha sonra sosyal medyayı basmakalıp bir şekilde kullanan Beyaz Saray yönetimi tarafından benimsendi. 

Türkiye’de de benzer bir örneğine tanık oluyoruz. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sıklıkla söylenen “Bay Kemal” ifadesini benimseyerek seçim kampanyasının parçası haline getirdi. Tıpkı “Bay Kemal” gibi “Brandon” da Biden’ın gülümseyerek kullandığı bir ifade halini aldı.

Neden Brandon?

​Dark Brandon akımının ardında birden fazla sebep yatıyor. Fakat bunlardan en önemlisi, Başkan Biden’a “Brandon” yakıştırması yapılmasında rol oynayan “Let’s Go Brandon” olayı. Bu olay, televizyon kanalı NBC’nin NASCAR Xfinity Series’i kazanan yarışçı Brandon Brown ile röportajına dayanıyor. Röportaj esnasında kalabalık “S***** git Joe Biden” diye tezahürat yaptı fakat NBC sunucusu bunu, “Hadi gidelim Brandon (Let’s Go Brandon)” şeklinde Brown lehine bir tezahürat zannetti. 

Bu olayın ardından üst düzey Cumhuriyetçiler artan benzin fiyatlarından, yükselen enflasyondan ve Biden’ın diğer başarısızlıklarından bahsederken “S***** git Biden” demek için “Let’s Go Brandon” ifadesini kullanmaya başladı. 

ABD’de devlet başkanına küfür etmenin herhangi bir cezası bulunmuyor. Biden’a üstü kapalı ve daha sofistike bir biçimde hakaret etmek isteyenler “Let’s Go Brandon” yazılı bayraklar bastırdı, “Let’s Go Brandon” isimli şarkılar besteledi ve bu slogan Cumhuriyetçiler arasında giderek benimsendi. Diğer bir deyişle “Let’s Go Brandon”, “S***** git Biden” için bir kod isim haline geldi.

“Karanlık Brandon” 

Biden’ı “şeytani” bir şekilde resmetme fikri ilk olarak Cumhuriyetçilerden çıkmadı. Çinli blogger ve propaganda sanatçısı Yang Quan, Mayıs 2021’de “Uyuyan kral tahta çıkıyor, şeytani ruh yeniden doğdu” başlıklı bir çizim paylaştı. 

Biden’ı tüfeklerden oluşan bir tahtın üzerinde oturmuş ve gözleri parıldayan bir şekilde resmeden çizimler, Twitter’da bazı Biden destekçileri tarafından şeytaniden ziyade “havalı” bulundu. 

Hatta bazı kullanıcılar, bu görsellerin altına Biden’ın seçim sloganlarını yazdı. 

Çinli sanatçının eserleri bazı Twitter kullanıcıları tarafından benzer bir konseptte kullanılsa da Dark Brandon akımı bu yılın ortalarında ortaya çıktı. Yaşlılığı ve göreve geldiğinden beri kayda değer bir başarı yakalayamamasına rağmen alay eder bir şekilde Biden’ı öven ve havalı gösteren görseller sosyal medyada sıklıkla paylaşılmaktaydı. Ancak Biden’ın Kongre’den bir dizi önemli yasa teklifini geçirmesinin ardından söz konusu paylaşımlar alaycı niteliğini kaybetti.

Ben Shapiro ve Fox News gibi, Biden’a muhalif yayıncıların başkanı eleştirmek için hazırladığı görselleri severek sahiplenen Demokratlar, bununla birlikte Biden’ı havalı ve karizmatik bir film karakteri gibi gösteren “Dark Brandon” temalı pek çok görsel üretti. 

Kısa zaman içinde Biden’a ithafen pek çok Dark Brandon görseli sosyal medyada dolaşıma girdi. Bunların pek çoğunda Biden’ın gözlerinden lazer ışınları çıkıyordu. Bu görsellerin bazılarında Biden bir şimşek tanrısı olarak resmedilirken bazılarında ise üzerinde “Cumhuriyetçi gözyaşları” yazan damacanalar taşıyordu. 

Biden’ın siyasetteki performansının son zamanlarda artmasına paralel olarak Dark Brandon akımı da popülarite kazandı. New York Times’tan Politico‘ya Amerika’nın önde gelen gazete ve dergileri, bir bir bu hareketi haberleştirmeye başladı. 

Bazı sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarında şaka yollu olarak 5 Ağustos’ta Beyaz Saray’ın yakınına düşen yıldırımdan da Dark Brandon’ı sorumlu tutarak bu görseli hazırladı.

Beyaz Saray’ın rüzgarı tersine çeviren hamlesi

Mayıs ayında Beyaz Saray muhabirlerine bir yemek veren Biden konuşmasında “Let’s Go Brandon” sloganını şu sözlerle savuşturmaya çalışmıştı: “Cumhuriyetçiler adamın birini destekliyor gibi gözüküyorlar, Brandon isimli bir herif. Kendisi oldukça iyi bir yıl geçiriyor! Onun adına mutluyum.” 

Beyaz Saray yönetiminin Dark Brandon’ı sahiplenmesi, Biden yönetiminin uzun uğraşlar sonucu Kongre’den “Enflasyon Düşürme Yasası’nı” geçirmesi ile oldu. Biden’ın tarihi bir zafer elde etmesinin ardından bazı danışmanları sosyal medya hesaplarından Dark Brandon görsellerini paylaştı. Hatta Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Andrew Bates de bir görsel paylaşarak “Dark Brandon ezip geçiyor” yazdı. 

Beyaz Saray sık sık Twitter’ın gerçek hayat olmadığını belirtip daha klasik iletişim araçlarına ağırlık verse de Biden ekibinin Dark Brandon hamlesi Demokrat Parti çevrelerinde oldukça olumlu karşılandı. Mel dergisi, “Dark Brandon, ihtiyacımız olan türden bir kötücül Biden” başlığıyla akıma yer verdi. 

Oval Ofis’e girdiği 20 Ocak 2020’den bu yana görev onayı istikrarlı bir biçimde düşen ve uzun süredir yüzde 45’in altında seyreden Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile artan enerji ve benzin fiyatlarının savaş öncesindeki seviyeye düşürülmesi, işsizlik oranının giderek düşmesi, öğrenci kredi borçlarının affı ve pek çok önemli yasa ile siyasi performansında gözle görülür bir iyileşme yaşıyor.

Biden aynı zamanda söylemlerinde de önemli değişikliklere gitti. Göreve geldiğinde sürekli ülkeyi birleştirmekten bahseden ve birlik mesajları veren Biden, son aylarda Cumhuriyetçi Parti’nin eski ABD Başkanı Donald Trump destekçisi kanadını hedef alıyor ve bu insanların Amerikan demokrasisine tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Biden bu grubu Trump’ın “Make America Great Again (Amerika’yı Yeniden Büyük Yap)” seçim sloganına ithafen “MAGA Cumhuriyetçileri” diye adlandırıyor. 

Cumhuriyetçi Parti’nin MAGA tarafından ele geçirildiğini söyleyen Biden, partinin ideolojisini “yarı faşizm” olarak nitelendiriyor. Demokrasi için bir savaş verdiklerini belirten Biden, tüm seçmen gruplarından “MAGA Cumhuriyetçilerine” karşı çıkmasını istiyor. 

Biden’ın başarılarını öven bir Dark Brandon görseli.

Bu iyileşmenin kısmen anketlere yansıdığını da söylemek mümkün. FiveThirtyEight verilerine göre Biden’ın temmuz ayında yüzde 38’in altına inen görev onayı, şu an yüzde 43’e yükselmiş durumda. 

Biden’ın performansındaki iyileşme ve Dark Brandon imajı, Demokratlar arasında olumlu bir hava yaratsa da bu etkinin ne kadar süreceği ve kasım ayındaki ara seçimlerde Demokrat Parti’yi kurtarıp kurtamayacağı ise bir soru işareti. 

Kaynak: VoxHillPolitico

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.