Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, cinayetin ardından Bağcılar’da | Vatandaşlar anlatıyor: Mahallede uyuşturucu kullanımı ne boyutta?

İstanbul-Bağcılar’da annesi Havva S.’yi öldüren Ali S. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cinayetin ardından Medyascope muhabirleri Ayşegül Karagöz ve Rona Şenol, Bağcılar’a giderek aile üyeleri ve vatandaşlarla konuştu. Mahalle sakinleri, mahallede uyuşturucu kullanımının çok yaygın olduğunu belirtti. Olayı yaşayan ailenin akrabaları, “Önceden kendine çorap alacak parası olmayan insanlar şimdi uyuşturucu satıcılığı yaparak çok lüks arabalarla geziyorlar” dedi.

Haber: Ayşegül Karagöz & Rona Şenol

Fevzi Çakmak Mahallesi 2005 Sokak’taki üç katlı apartmanın birinci katında kalan 26 yaşındaki Ali S., annesi Havva S.’yi (58) başını bıçakla keserek öldürdü. Yaşadığı evi ateşe vererek dairede bekleyen Ali S. ihbar üzerine olay yerine gelen polis tarafından yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı’na sevk edilen şüpheli, cumhuriyet savcısına ifade verdikten sonra tutuklanma talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildi. Hâkimlik Ali S.’nin “canavarca hisle, eziyet çektirerek öldürme” ve “üstsoydan akrabayı kasten öldürme” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verdi.

Cinayetin işlendiği ev.

İstanbul Valiliği’nin olay üzerine yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “A.S. adlı şahsın, çok sayıda ruh ve akıl hastalıkları hastanelerinde psikolojik tedavi gördüğü, son olarak bir ay önce taburcu olduğu, ayrıca şahsın uyuşturucu kullanmaktan bir kaydı olduğu tespit edilmiştir.”

Mahalle sakinleri, cinayetin ardından mahalleye giden Medyascope muhabirleri Rona Şenol ve Ayşegül Karagöz’e mahallede uyuşturucu kullanımının özellikle gençlerde çok yaygın olduğunu anlattı. Tepkili vatandaşlar devletin ve güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri almadığından şikâyetçi oldu.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi görmüştü

Cinayet mahallinde Medyascope muhabirlerine yaşananları anlatan akrabaları, Ali’ S.’nin bir süredir metamfetamin ve bonzai etkili maddeler kullandığını ve cinayet anında uyuşturucu madde etkisinde olduğunu doğruladı. Akrabalarının anlattıklarına göre Ali S. daha önce bu yüzden Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi görmüştü.

Haber | Türkiye’de uyuşturucuyla mücadele politikası yeterli mi, raporlar ne söylüyor, hangi önlemler alınmalı?

“Mahallemizde uyuşturucu kullanımı çok yaygın”

Önceden de Ali’nin uyuşturucu sorunu olduğunu söyleyen akrabaları, altı aydır ağırlıklı olarak metamfetamin kullandığını iddia etti. Metamfetamin kullanınca bilinçsiz bir şekilde hareket ettiğini belirten bir akrabası, Ali’nin madde etkisi ile halüsinasyonlar gördüğünü söyledi.

Mahallelinin, uyuşturucu kullanımının yaygın olduğunu iddia ettikleri park.

“Genelde 20’li yaşlardaki insanlar kullanıyor”

10 senedir Fevzi Çakmak mahallesinde ikamet ettiğini belirten bir mahalle sakini, “Mahallemizde uyuşturucu kullanımı çok yaygın. Genç çocuklar parkın oraya gidip uyuşturucu içiyorlar. Kimse ilgilenmiyor, herkes bu uyuşturucu olayına kafasını çevirmiş. Akşamları bir araya gelip parklarda uyuşturucu içiyorlar. Genelde 20’li yaşlardaki insanlar kullanıyor” dedi.

Mahalle sakini, olay anında mahallenin kalabalık olduğunu ve polisin olay yerine geç geldiğini söyledi: “Benim on senelik komşumun kafası dün önümüze atıldı. Videoyu çekenleri gözaltına alacaklarına polisleri alsınlar. Polis geç geldi.”

“Dört-beş ayda Bağcılar’da metamfetamin kullanımı çok arttı

Akrabaları, Ali S.’nin metamfetamin etkisindeyken halüsinasyonlar gördüğünü belirtirken uyuşturucu kullandıktan sonra yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Ali uyuşturucu kullandıktan sonra hayali şeyler görmeye başlıyor, ailesine, etrafındakilere ve tanımadığı insanlara tepki gösteriyordu. Uyuşturucu kullandığı zaman kilitleniyor, krize giriyordu. Bu maddeyle hiçbir zaman bağını koparmadı. Metamfetamin dışarıda 500 TL ise Bağcılar’da 100 TL’ye temin edilebiliyor. Tanıdık vasıtası ile bu uyuşturucuları alıyorlar. Satıcı çok fazla var. Dört-beş ayda Bağcılar’da metamfetamin kullanımı çok arttı. Parklarda uyuşturucu kullanıyorlar, polis arabasını duydukları anda malzemeleri saklıyorlar, artık kaçmıyorlar. Polis gelip arama yapıyor ve üzerinde hiçbir şey bulamayınca gidiyor. Çünkü bıçakla kazıp çimenlere gömüyorlar, eminim şu an bile bu çimenlerin altında bile vardır. Önceden kendine çorap alacak parası olmayan insanlar uyuşturucu satıcılığı yaptıktan sonra çok lüks arabalarla geziyorlar.”

“Devlet hiçbir şey yapmıyor”

Acılı ailenin akrabalarından biri röportaj esnasında uyuşturucu satıcılarına karşı önlem alınmadığını belirterek devlet yetkililerini de eleştirdi: “Devlet hiçbir şey yapmıyor. Bizim ciğerimiz yandı, görmüyor musun? Bakanlık yayın yasağı başvurusu yapacağına, milleti tehdit edeceğine İçişleri Bakanlığı’na talimat verse de sokakları tutsalar.”

Gençlerin fotoğraftaki bankları sökerek sokak köşelerinde uyuşturucu kullandığını aktaran mahalle sakinleri, bunun önüne geçmek için bankları muhtarlık binasının duvarına kilitledi.

Başka bir mahalleli, genellikle muhtarlığın da içinde bulunduğu parkta uyuşturucu kullanıldığını iddia etti. Mahalleli, parkın içindeki vidalanmamış bankları yerinden söküp başka bir alana götürdükleri için muhtarlık tarafından bankların dikenli tellerle çevrili alana kaldırıldığını öne sürdü:

“Polis geliyor, o an bakıyor, bir şey bulamıyor ve geri dönüyor. Bu çevrede gördüğünüz 18-25 yaşındaki hepsi aynı arkadaş grubunda hepsi beraber içiyorlar. Biz çok mücadele verdik madde kullanımı ile alakalı. Biz birkaç defa uyardık. Ekipler geldi müdahale etti, birkaç kişiyi içeri aldılar. Sonra onlar çıktılar tekrar buraya geldiler. En fazla bir ay içeride tutuyorlar sonra salıyorlar.”

Röportaj esnasında cinayet mahalline gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ekipler aileye ve cinayetten etkilenenlere psikososyal destek verileceğini belirtti.

Yetkililer: “Bu cinayetten sonra artık daha dikkatli olunur”

Medyascope muhabirleri taziye evi haline getirilen köy derneğini bakanlık yetkilileriyle birlikte ziyaret etti. Yetkililer, bölgeden uyuşturucuyla alakalı çok sayıda şikâyet aldıklarını, çocukların uyuşturucudan uzak durması için ailelere ve çocuklara destek verdiklerini söyledi. Bu ziyaret esnasında bir mahalle sakininin bakanlık yetkililerine “Ne olacak bu halimiz? Bize destek olun. Polis geliyor kimse bir şey yapmıyor” dediği, yetkililerin de “Bu cinayetten sonra artık daha dikkatli olunur” dediği duyuldu.

Basın mensuplarının alınmayacağı söylenmesine rağmen Medyascope muhabirleri taziye evine girdi ve bakanlık yetkililerinin öldürülen Havva S.’nin büyük oğluna psikolojik destek teklif ettiklerini gözlemledi.

Acılı ailenin kaybı için Kuran okutulan taziye evinden ayrıldıktan sonra muhtarla konuşmak üzere mahalle muhtarlığına gidildi fakat muhtarın il dışında olduğu öğrenildi.

Medyascope’a konuşan mahallelilerden biri elinde delil olmadığını ancak uyuşturucu satıcılarına ilişkin bilgi sahibi olduğunu iddia etti:

“Size isim isim herkesi verebilirim. Ama elimde delil yok. Polis bunun üstüne gidebilir. Dinlemeye alabilir, takibe alabilir. İşin içinde polis olanlar da var. Mesela bir baskın düzenleniyor, birileri merkezi arıyor ve ekipler geri çekiliyor. Dediğim gibi tepeden birilerinin müdahale etmesi lazım ama bunun ucu nereye dokunur kimse bilmiyor. Sedat Peker’e dokunduracak kadar detay bilgiler biliyorum. Yakalanan kişi onun ismini vermez ama onun adıyla iş yapıyor. Kendi gözümle gördüğüm için söylüyorum. Aşağıdaki parkta özellikle gece saatlerinde birkaç araba geliyor ve alkol içiyormuş gibi yapıp silah ve uyuşturucu ticareti yapıyorlar.”

Medyascope’a bunları anlatan mahalleli, sözlerini tamamlayamadan daha fazla konuşmaması için yakınları tarafından uyarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.