Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mersin’de polisevine saldırı | Demirtaş ve HDP saldırıyı kınadı

Mersin-Mezitli’de polisevine saldırı düzenlendi. Saldırıda bir polis yaşamını yitirdi, bir polis yaralandı. Çatışma sırasında bir vatandaşın balkonda otururken, iki vatandaşın ise yüksekten atlayarak yaralandığı saldırıyla ilgili bir şüpheli yakalandı, saldırganlardan birinin kimliği belirlendi. Saldırının ardından liderler taziye ve kınama mesajları yayınladı. HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş saldırıyı kınadı.

Saldırı dün gece (26 Eylül) saat 22.45 sıralarında meydana geldi.

Polisevine yakınlarında araçtan inen saldırganlar polislere uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Polisler, saldırganlara karşılık verdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda takviye polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada, saldırının ardından çıkan çatışmada iki polisin yaralandığı belirtildi. Polisevinin uzağına bırakılan bir bomba düzeneğinin de kontrollü bir şekilde patlatıldığını açıklayan İçişleri Bakanlığı, olayla ilgisi olduğu değerlendirilen bir şüphelinin silahıyla birlikte gözaltına alındığını duyurdu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın saldırıyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Soylu saldırının ardından Mersin’e gitti

Saldırının ardından Mersin’e giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polisevi önünde yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“İki kadın terörist, çantalarıyla birlikte anlaşılıyor ki daha önce tespit ettikleri bir şekilde hemen orda polisin nöbet tuttuğu kulübeye yönelerek ateş ediyorlar ve orada bir çatışma çıkıyor. Çatışma devam ederken hemen bu bölgeye yakın dört bekçi arkadaşımız bir araçla acil bir şekilde intikal ettikten sonra iki teröristle birlikte onlar da çatışmaya gidiyorlar. İki kadın terörist bu çatışmalar esnasında yaralanıyorlar. Ardından çatışma devam ederken iki ayrı patlama sesi geliyor. İki ayrı patlama sesi de kendi sırtlarına koymuş oldukları ve patlayıcı olan, yaralanınca kaçamayacaklarını anlayınca kendilerini patlatıyorlar. Bu esnada bir polis memuru arkadaşımız ağır yaralanıyor. Ötekisi de yaralanıyor ama diğer polis memurumuz kadar ağır bir yara değildi. Ağır yaralanan polis memuru arkadaşımızı hastaneye götürüyorlar ama maalesef kurtarılamıyor, şehit oluyor.

Bunun yanı sıra bir sivil vatandaşımız da bir hanımefendi, o da verilen bilgi çerçevesinde balkonda otururken bir kurşun isabet ediyor ama onun da şükür hayati tehlikesi yok. Ameliyatının bittiği konusunda bir bilgimiz oluştu. İki kişi de yine sivil vatandaşlar, onlar da patlamanın tesiriyle yüksekten atlama gerçekleştiriyorlar, onlarda da herhangi bir şey söz konusu değil.”

Yaşamını yitiren polis memuru için tören düzenlendi

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, saldırda Mersin Polisevi Şube Müdürlüğü Koruma Büro Amirliğinde görevli polis memuru Sedat Gezer’in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yaralı polis memurunun ise tedavisinin sürdüğü, hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı.

Yaşamını yitiren polis memuru Sedat Gezer için İl Emniyet Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, bölge milletvekilleri, belediye başkanları katıldı. Gezer, Muğdat Camisi’ndeki cenaze töreninin ardından Akbelen Şehitliği’nde toprağa verildi.

Saldırganlardan birinin kimliği belirlendi

İçişleri Bakanlığı, saldırganlardan birinin “Zozan Tolan” kod adlı Dilşah Ercan olduğunun belirlendiğini açıkladı.

Açıklamada, “Teröristin, terör örgütü PKK/KCK’nın gençlik yapılanması içerisinde faaliyette bulunduğu, terör örgütü faaliyetlerinden dolayı cezaevine girip çıktığı, örgütün kırsal yapılanmasına 2013 yılında Mersin’den katıldığı, Irak’ın kuzeyindeki Kandil’de eğitim aldığı ve örgütün sözde özel güç yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği tespit edildi. Ayrıca, terörist hakkında metropollere eylem amaçlı gönderilecek hazır kadrolar arasında yer aldığı şeklinde istihbari bilgilerin bulunduğu belirlendi” denildi.

Demirtaş saldırıyı kınadı

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş saldırıyı kınadı.

Avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Demirtaş, şöyle dedi: “Mersin’deki silahlı saldırıyı kınıyorum. Siyasetin sorumluluğu, şiddet dışı çözümlerde ısrarcı olmaktır. Ölümleri durdurmaktır. Şiddetin her türlüsüne karşı çıkacağız, demokratik siyasette ısrarcı olacağız. Bunun herkes tarafından net olarak bilinmesini isterim.”

Buldan ve Sancar: “Şiddet karşısında demokratik siyaseti ısrarla savunmayı sürdüreceğiz”

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da saldırıyı kınadı.

Yazılı açıklama yapan Buldan ve Sancar, şunları kaydetti:

“Özellikle seçimlere yaklaşmakta olduğumuz bugünlerde ortalığı bulandırmak, yeni bir şiddet dalgasını ve provokasyonları, Haziran-Kasım 2015 dönemindeki gibi kullanmak amacında olanların bu hevesleri karşısında suskun kalınamaz. Demokratik siyaset alanını daraltmak ve işlevsiz hale getirmek amacında olanların bu hesabını boşa çıkarmak hepimizin demokratik görevidir. Mersin’de yaşanmış olan saldırıyı kınıyor ve karanlıkta bırakılan noktaların da aydınlatılmasının gerekliliğini vurguluyoruz. HDP olarak bizler, şiddet karşısında demokratik siyaseti ısrarla savunma ve uygulama tutumumuzu sürdüreceğiz.”

Liderlerden taziye mesajları

Muhalefet liderleri de taziye ve kınama mesajları yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeminde Mersin’deki saldırı vardı. Erdoğan, “Bu teröristlerin hangisinin izini takip ederseniz edin ucu ya HDP ya CHP’nin gazeteci, siyasetçi diye sahip çıktığı kesimlere çıkar” diye konuştu.

CHP’li Özel’den “Dilşah Ercan” açıklaması: “Rapor 2012’de hazırlandı”

Zanlılardan Dilşah Ercan’ın ismi, CHP tarafından hazırlanan Tutuklu Gazeteciler Raporu‘nda geçiyordu.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, raporun 2012 yılında hazırlandığına dikkat çekerek şöyle dedi: “Bir sayfada, saldırıda ölen Dilşah Ercan’ın yazması üzerine diyorlar ki ‘CHP bu kişiye gazeteci dedi.’ Rapor 2012 yılı. CHP hepiniz biliyorsunuz ki adı bilinen gazetecileri cezaevinde ziyaret ediyor ancak basın kartı olan ve gazetecilik faaliyetinden dolayı içeride olduğu bilinen toplam 71 kişiye de mektup yazıyor. 117 kişi de bu sırada önce tutuklu olabiliyor, gözaltında olabiliyor. Bu raporda toplam 188 gazetecinin ismi var. Bunun içinden Meclis’te üç milletvekili var. Mehmet Balbay ve Mustafa Haberal da bizim geçen dönem milletvekilimizdi bu rapordan. Bu raporda Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Hikmet Çiçek, Yalçın Küçük, Nedim Şener, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu var.”

Özel’den Baransu, Dumanlı, Zekeriya Öz göndermesi

“2012’de Mehmet Baransu’ya ne diyordunuz? Baş tacı bir gazetecinizdi, şimdi terörist” diyen Özel, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ekrem Dumanlı, firari terörist. Türkçe Olimpiyatları’nda ayırdığı koltuğa oturuyordunuz. Örneğin Zekeriya Öz, o tarihin en önemli savcısı bugün terörist. Yüksek Askeri Şura üyesi olarak en yüksek rütbeli darbeci Akın Öztürk bugün terörist. Mehmet Dişli, kardeşi yurtdışında Türkiye’yi temsil ediyor halen daha ama Hulusi Akar’ın en yakını o gece darbeci şimdi terörist. Sonra Erdoğan çıkacak, ‘Rabbim milletim beni affetsin’ deyip bu pisliklerden kurtulacak sonra siz 188 gazeteci ismi içinde adı geçmiş CHP’den 11 yıl önceki raporun hesabını soracaksınız öyle mi? Terbiyesizliğin, hadsizliğin hesabı yok!”

EGM’den 22 hesap hakkında adli işlem

Emniyet Genel Müdürlüğü, Mersin Mezitli’deki polisevine düzenlenen saldırının ardından “provokatif paylaşımlar” yapan 22 hesap hakkında adli işlem başlatıldığını duyurdu.

EGM’nin açıklaması şöyle:

“Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütülmektedir. Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında, 26.09.2022 tarihinde Mersin/Mezitli’de Polisevi’ne yönelik düzenlenen terör saldırısına ilişkin sosyal medya platformlarında halkın sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 22 hesap yöneticisinin tespiti yapılmıştır. Bahse konu şahıslar hakkında adli işlemlere başlanılmıştır Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.