Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müslüman Kardeşler’in ruhani lideri Yusuf el Karadavi hayatını kaybetti

Eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi 96 yaşında hayatını kaybetti. Karadavi, Müslüman Kardeşler’in ruhani lideri ve Arap Baharı protestolarının en büyük destekçilerinden biriydi.

Yusuf el Karadavi adına kullanılan resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Katar’da yaşayan Müslüman Kardeşler teşkilatının ruhani lideri ve kıdemli din adamı Şeyh Yusuf El Karadavi pazartesi günü hayatını kaybetti” denildi.

Yusuf el Karadavi

Dünya Müslüman Alimler Birliği de Karadavi’nin ölümüne dair bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ömrünü, İslam’ın hükümlerini açıklamaya adayan Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin kurucu başkanı Yusuf el Karadavi, Hakk’ın rahmetine kavuştu.”

1926’da Mısır’da doğan Karadavi, Kuran-ı Kerim hafızlığı ve dini eğitimin ardından üniversite eğitimini Sünni İslam’ın en prestijli üniversitelerinden biri olarak bilinen El Ezher’de tamamlamıştı. Hayatının büyük bir kısmını Katar’da geçiren Karadavi, kurulduğu 2004 yılından 2018’e kadar Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin başkanlığını üstlenmişti.

2013’te askeri darbe ile göreve gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’yi çok sert eleştiren isimlerden biri olan Karadavi, Mısır’da gıyabında yargılanmış ve 2015’te idama mahkûm edilmişti. Avukatı, Karadavi’nin kızının Mısır’daki yetkililer tarafından terörizm suçlamasıyla 2017 ila 2021 yılları arasında tutuklandığını; damadının ise halen tutuklu olduğunu söyledi. Öte yandan Karadavi’nin Fransa ve İngiltere’ye girişi aşırılık yanlısı görüşleri nedeniyle yasaklanmıştı.

Erdoğan’dan taziye telefonu

Karadavi’nin ölümünün ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Abdulrahman Yusuf ile telefonda görüştü ve taziyelerini iletti.

Erdoğan ve Karadavi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Merhum Yusuf el Karadavi’nin hayatı boyunca Müslüman olarak nasıl yaşanması gerektiğinin en güzel örneğini sergilediğini ve inandığından taviz vermediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Rabb’im cennetiyle müşerref kılsın, rahmetiyle merhamet eylesin’ ifadesini kullandı.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop da Twitter hesabından “Son devrin büyük âlimlerinden, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin önceki Başkanı Yusuf el-Karadavi’nin vefatını teessürle öğrendim. Kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet, yakınlarına ve İslam âlemine başsağlığı diliyorum” mesajını paylaştı.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da taziye mesajı yayınlayanlardan biriydi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, Karadavi’nin oğlu Abdulrahman Yusuf’un gelecek hafta İstanbul’da bir taziye programı düzenleyeceğine dair bilgi de verildi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.