Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Flanör (63): Ayvalık Uluslararası Film Festivali

Ayvalık Uluslararası Film Festivali bu yıl Seyir Derneği tarafından 16-21 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Festivali takip eden Elif Akbıyık ve Dila Yumurtacı festival boyunca Flanör için röportajlar yaptı.

Türkiye’nin Oscar adayı “Kerr” filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu, yeni bir yönetmen ödülünü kazanan “Ela ile Hilmi ve Ali” filminin başrollerinden Ece Yüksel, “Çilingir Sofrası” filminin yönetmeni Ali Kemal Güven ve oyuncuları Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen, “Diyalog” filminin yönetmeni Ali Tansu Turhan ve oyuncu Hare Sürel ile röportajlar Medyascope’ta.

Adana, İstanbul, Antalya’nın yanı sıra Venedik ve Cannes Film Festivalleri’nden derlenen özel bir seçkide 50’ye yakın film gösterildi. Bu yıl ilk kez verilen Yeni Bir … ödülü, Ela ile Hilmi ve Ali filminin yönetmeni Ziya Demirel’e verildi. Filmin başrol oyuncularından Ece Yüksel’le oynadığı karakter Ela’yı ve şu an gösterimde olan George Miller’ın Üç Bin Yıllık Bekleyiş filminde nasıl yer aldığını konuştuk. 

2023 yılı için Türkiye’nin Oscar adayı seçilen Kerr filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu da filminin hikayesini “Bir dekadans içerisinde yaşadığımızı düşünüyorum dolayısıyla bu çürüme içinde debelenirken filmdeki Can karakteri ve diğer karakterlerin neredeyse onun etrafında dans ederek dönmesi, bu resmi çok seviyorum. Belki o ana karakteri biraz kendimde de buluyorum. Yani sahiden bunlar nasıl oluyor da oluyor diye soruyorum” diye aktardı.

Lisedeyken aralarında bir ilişki ve yakınlaşma yaşanan 2 erkeğin 30’lu yaşlarında yıllar sonra bir rakı sofrasında buluşmasını aktaran filmin yönetmeni Ali Kemal Güven “Bugünkü ortamla ilgili çok üzülüyorum, endişeliyim. Çünkü normalde bu ülkenin hiçbir vatandaşının, sevdiğim insanların hiçbirisi şimdi başıma bir şey gelir mi hissiyle sokakta yürümemeli” sözleriyle yakın zamanda düzenlenen LGBTİ karşıtı eylemlerle ilgili görüşlerini ifade etti.

Oyuncu Hare Sürel, Diyalog filminin çıkış noktasını “İki insan ve birçok insan arasında inşa edilemeyen o diyalog üzerine çokça düşündük. Neden bir araya geliyoruz ve nasıl ayrı düşüyoruz ilişkilerimizde?  Bu konuda film çok cevap vermiyor ama soru sormamıza sebep oluyor. Herkes kendi cevaplarını bulabilir” diye aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.