Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da işgal altında referandum sona erdi: Rusya zaferini ilan etti

Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin Rusya tarafından ilhak edilmesi için düzenlenen referandumlar sona erdi. Rusya Federasyonu’na katılım için yapılan referandumlarda resmi olmayan sandık çıkış anketlerine göre tüm bölgelerde “evet” oyu çıktı.

Rusya, Ukrayna’nın güneyinde ve doğusunda işgal ettiği bölgeleri ilhak etme planlarını hızla hayata geçirmeye çalışıyor. İşgal altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül’de başlayan referandumlar, dün (27 Eylül) sona erdi.

Rusya devlet medyasında yer alan haberlere göre, ezici bir çoğunluk Rusya’ya katılma lehinde oy kullandı.

Açıklanan sonuçlar ise şöyle:

  • Herson bölgesinde %87 “evet”
  • Zaporizhzhia’da %91 “evet”
  • Donetsk’te %99,2 “evet”
  • Luhansk’ta %98,4 “evet”

İlk sonuçların açıklanmasının ardından Putin’in iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin genel sekreteri Andrey Turçak açıklama yaptı. Turçak seçimlerin meşru olduğunu söyledi ve “Referandum herkes için şeffaftı. Meşru olduğu şüphesiz. Milyonlarca Donbas sakini seçimini yaptı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 30 Eylül Cuma günü Rusya Parlamentosu’nun oturumunda yapacağı bir konuşmada, Ukrayna’nın yüzde 15’ine tekabül eden bu bölgelerin ilhakını ilan edebileceği yönünde haberler de mevcut.

Ukrayna hükümeti ve Batılı ülkeler bu referandumları, Moskova’nın daha fazla toprak ilhak etmek için kullandığı “düzmece referandumlar” olarak nitelendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın zorla ele geçirdiği bu toprakları ilhak etmeye çalışarak Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğünü vahşice ihlal ettiğini söyledi:

“İşgal altındaki topraklarda yapılan bu oylama, saçmalıktır. Referandumun taklidi bile sayılmaz.”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da Avrupa Birliği (AB) liderlerine seslendi ve Moskova’ya daha sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi: “Rus ekonomisini vuracak türden şeylerle son derece ciddi, etkili bir tepkiye ihtiyacımız var. Sözde referandumlara verilen tepki ne kadar yumuşak olursa, Rusya’nın gerilimi tırmandırma ve daha fazla toprak ilhak etme motivasyonu o kadar artar.”

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı ülkelerinin Ukrayna’daki Rusya yanlısı ilhak oylarını asla tanımayacağını söyledi. Fransa da Rus işgali altındaki bölgelerde düzenlenen referandumlar için “maskeli balo” dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin de kendisine referandumlar ile ilgili yöneltilen soruya, “Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli” diyerek yanıt verdi.

Ne olmuştu?

Rusya, işgal altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerin Rusya’ya katılmaları için referandum düzenleneceği açıklanmıştı. Haftas onu başlayan referandumda oylar sayılırken, Ukrayna ile Batılı ülkeler ise söz konusu referandumun “meşru olmadığını” ve sonuçların tanınmayacağını söylemişti.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.