Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lecanemab: Deneysel Alzheimer ilacı bilişsel gerilemeyi yüzde 27 oranında yavaşlattı

ABD’li biyoteknoloji şirketi Biogen ile Japon ilaç firması Eisai tarafından Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen Lecanemab adlı ilaç, bilişsel ve işlevsel gerilemeyi yüzde 27 oranında azalttı. İlacın, Alzheimer hastalarına yeni bir umut olabileceği düşünülüyor.

Japon ilaç üreticisi Eisai, Alzheimer hastalığı için üzerinde çalıştığı Lecanemab isimli ilacın hastalığın erken evrelerindeki hastalarda bilişsel ve işlevsel gerilemenin yavaşlamasına yardımcı olduğunu duyurdu. Söz konusu ilacı Biogen ile birlikte geliştirilen şirket, ilacın faz 3 denemelerinde, 18 ay sonra bilişsel gerilemeyi yüzde 27 oranında yavaşlattığını belirtti.

Henüz hakem tarafından gözden geçirilmeyen ve yalnızca bir haber bülteninde açıklanan ilacın, Alzheimer hastalarına ve ailelerine yeni bir umut olabileceği düşünülüyor. Eisai de ilacın klinik sonuçlarını en kısa zamanda ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göndereceklerini ve ocak ayında onay almayı beklediklerini bildirdi.

ABD’nin Minnesota eyaletindeki Mayo Clinic Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi Müdürü Ronald Petersen, “Bu çok büyük bir etki değil ancak olumlu bir etki” diyerek, sonuçlar yorumlanırken daha dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

Nevada Las Vegas Üniversitesi Chambers-Grundy Sinir Bilim Merkezi Direktörü Dr. Jeff Cummings de “Bir hastalığı neredeyse yüzde 30 oranında yavaşlatabiliyorsanız, bu harika. Bizim aradığımız şey bu” diyerek sonuçlar hakkındaki ilk yorumunu yaptı.

USAgainstAlzheimer isimli derneğin Başkanı George Vradenburg, Reuters’a verdiği demeçte, “FDA’nın ilacı ocak ayında onaylayacağını umuyorum” dedi.

ABD’li ilaç üreticisi Biogen’in geçen yıl piyasaya sürdüğü Alzheimer ilacı Aduhelm başarılı bir sonuç vermemişti. Aduhelm, 20 yılın ardından FDA’dan onay alan ilk Alzheimer ilacıydı. Lecanemab da Aduhelm gibi amiloid birikintilerini azaltmak için tasarlanan bir intravenöz antikoru.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.