Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seferberlikten kaçanlar anlatıyor: “Savaşın bir parçası olmak istemiyoruz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta kısmi seferberlik ilan ederek askerlik yaşındaki 300 bin Rusya vatandaşının orduya alınacağına dair açıklaması üzerine ülkeden kaçışlar sürüyor. Ülkeyi terk edenler ya havalimanlarına ya da Gürcistan, Finlandiya, Kazakistan ve Moğolistan sınırına akın ediyor. Gürcistan sınırındaki Ruslar, “Savaşın bir parçası olmak istemedik” diyerek ülkeden bir an önce uzaklaşmaya çalışıyor.

Moskova’da avukatlık yapan 37 yaşındaki Alexandra, “Evimizi, arabamızı, hayatımızı, her şeyimizi bıraktık” diyerek Rusya’dan kaçanlardan biri. 20 saatten fazla araba kullanarak güneydeki Vladikavkaz kentine ulaşan Alexandra, Gürcistan sınır kapısına yürüyerek gittiği anları şöyle anlattı:

“Dört yaşındaki oğlumuzla sınıra varmak için kuyrukta bekleyen arabaların arasında 25 kilometre yürüdük. Fakat bundan sonra ne yapacağımızı bilmiyorum, bilmiyoruz.”

Alexandra’nın eşi 41 yaşındaki Artiom, Rusya’dan neden ayrıldıklarını şu sözlerle açıkladı: “Savaşın bir parçası olmak istemedik.”

Alexander ve eşi Svetlana da Putin’in seferberlik ilanını öğrendiklerinde Karadağ’da tatil yapıyorlardı. Bu kararın hayatlarını altüst ettiğini belirten 30 yaşındaki Alexander, askere alınma ihtimalinin olduğunu, bu yüzden de bir daha Rusya’ya geri dönmeyeceklerini söyledi:

“Bu bizim savaşımız değil. Komşularımıza saldırıyoruz ve bize ait olmayan toprakları işgal etmeye çalışıyoruz. Ben bu yüzden savaşmayacağım.”

Seferberlik ilanının ardından Rusya’daki birçok insanın ülkeden kaçmaya devam edeceğini söyleyen Alexander, “Korkarım ki Rusya’da hiç dostumuz kalmayacak” dedi.

Kaynak: Guardian, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.