Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Utku Oğul emeğinin karşılığını istediği için danışmanlık verdiği şirket tarafından tehdit edildi

Avukat Utku Oğul, bir süredir danışmanlık verdiği ve sözleşme hazırladığı emlak şirketinden verdiği hizmet karşılığında asgari avukatlık ücret tarifesini istedi. Bunun üzerine şirket yetkilileri M.S.Ş ve E.Ş, Oğul’a hakaret ve tehditlerde bulundu. Sosyal medyadan yaşananları anlatan Oğul, bugün (29 Eylül) savcılığa suç duyurusunda bulundu. Avukat Utku Oğul ile yaşananları konuştuk.

Yaklaşık iki yıldır bir emlak şirketine yazılı ve sözlü danışmanlık ve sözleşme hazırlama hizmeti verdiğini söyleyen avukat Utku Oğul, Resmi Gazete’de yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesince karşılığını alamadığı işler için İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi eşliğinde suç duyurusunda bulundu.

Yapılması gereken ödemelerin yasal dayanağı olduğunun vurgulayan Oğul, “Arabulucu bu firmayı aradığında firma ortakları tarafından tehdit ve hakaretlere maruz kaldım. Bu süreçte Twitter’dan dayanışma çağrısında bulundum. Birçok meslektaşım, baro yöneticisi, baro başkan adayları ve Avukat Hakları Merkezi çok destek oldular. Suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Utku Oğul’un şirket yöneticileri M.S.Ş ve E.Ş tarafından maruz bırakıldığı tehdit ve hakaret mesajlarının bazıları şöyle:

“Ne yaparsan yap 58 bin lirayı al bakalım neler oluyor. Seni ucuz avukat, utanmalısın.”

Bir diğer tehdit ve hakaret içerikli mesaj ise şu şekilde:

“Ulan ….. Sen kim benim avukatım olmak kim? Deli. İstediğini yap zibidi….. Salak çocuk….. Sen tahmin ettiğimizden çok daha fazla salakmışsın. İletişim özürlüsü.”

“Avukatlar yalnız değil”

Avukatlık mesleğinde danışmanlık, sözleşme hazırlama, ihtarname çekme gibi birçok emeğin görmezden gelindiğini söyleyen Oğul, “Nasıl ki, bir doktor muayene için bir bedel alıyorsa avukatlar için de bu böyle. Bilgimiz ile deneyimimiz ile para kazanıyoruz. Son yıllarda iktidarın adalet alanındaki politikaları, ülkedeki adaletsizlik avukatların mesleki itibarını çok zayıflattı. Bir ülkede adaletin sağlanması için önemli bir sacayağı avukatlar. İnsanlar, hem adalet isteyip hem de avukatların emeğini görmezden gelemezler” diye konuştu. 

Avukatların yalnız sanıldığını belirten Oğul, “Avukatlar yalnız değil. Çok çabuk dayanışma kurabilirler, güçlü bir örgütleri var arkalarında. Bütün avukatlara tavsiye ediyorum: Kendilerini yalnız sanmasınlar, hakları için mücadele etsinler, hukuki yollara başvursunlar. Dayanışmayla avukatlığın mesleki onurunu layık olduğu yere getirmek için mücadele edelim hep beraber” dedi. 

“Kimse avukatların emeğini görmezden gelemez”

Tehdit mesajlarını aldığında şoke olduğunu belirten Oğul, şöyle devam etti:

O anda idrak ettim ki bu ülkede avukatları bu kadar aşağılık görüyorlar. Bu insanlar bunun bedelini ödemelidir diye düşündüm. Kendimi direkt Twitter’da buldum. Şikayet de ettik. Kimse avukatların emeğini görmezden gelemez. Hiç kimse kendi hakkını, hukukunu koruyamayan bir avukata kendi canını, malını, özgürlüğünü teslim etmesin. Böyle bir avukat sizin özgürlüğünüzü, canınızı, malınızı nasıl savunabilir? İnsanlar bunun bilinciyle hareket etmeli. Derhal manevi tazminat davası da açacağız. Bu hakaretler şahsıma değil avukatlık mesleğineydi. Gereken tazminatı da alacağız. Tüm meslektaşlarım müsterih olsunlar. Yel kayadan toz alır. Desteklerini hissetmek çok önemliydi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.