Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’nın en fazla kirlilik yaratan kömür yakıtlı enerji santrali, planlanandan 13 yıl erken kapatılacak

2048’de kapanması planlanan Avustralya’nın en fazla kirlilik yaratan kömür yakıtlı enerji santrali Loy Yang A, planlanandan 13 yıl erken kapatılacak.

Avustralya’nın karbon emisyonunun yüzde 3’ünden fazlasını oluşturan ve ülkede en fazla kirlilik yaratan kömür yakıtlı enerji santrali Loy Yang A, planlanandan 13 yıl önce kapatılacak. Loy Yang A’nın sahibi AGL Enerji, santralin 2035’te kapatılacağını açıkladı. Normalde 2048’de kapanması planlanan santral, AGL’deki yönetim değişikliği sebebiyle daha erken kapanacak.

Dünyadaki karbon emisyonunun en fazla olduğu ülkelerden biri olan Avustralya, iklim krizine karşı önlem almakta oldukça geciken ülkeler arasında. Avustralya’nın en büyük ve en kirli enerji şirketi AGL, fosil yakıt üretimini azaltması için baskı görüyor.

Son verilere göre Loy Yang A 2019-2020 arasında çevreye 16,6 milyon ton sera gazı saldı. Aynı zaman diliminde ülke genelinde çevreye toplamda 513,5 milyon ton sera gazı salındı. Avustralya halkına iklim değişikliği ve çözümleri hakkında bağımsız, güvenilir bilgi sağlamak için oluşturulmuş kâr amacı gütmeyen Climate Council, AGL’nin aldığı bu kararın artık kömürün enerji üretiminde bir yerinin olmadığını kanıtladığını iddia etti.

Enerji santrali halihazırda Victoria eyaletinin elektrik ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.