Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ian Kasırgası Florida’yı vurdu, iki milyon kişi elektriksiz kaldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Florida eyaletinin güneyini vuran Ian Kasırgası, sel baskınları ve yıkımlara neden oldu. Yaklaşık 250 kilometre hızla karaya ulaşan kasırga, iki milyon kişiyi de elektriksiz bıraktı.

Kategori 4. seviyesine ulaşan Ian Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Florida eyaletinin güney kısımlarını vurdu. Saatteki hızı 250 kilometreyi bulan rüzgarlara neden olan kasırga nedeniyle sokaklar, binaların giriş katları ve otoparklar sular altında kaldı. Bölgede yaşayan milyonlarca kişiye “Evlerinizi tahliye edin” çağrısı yapıldı. Uzmanlara göre Ian, ABD’yi on yıllar sonra vuran en tehlikeli kasırgalardan biri. Kasırga yönünü şimdi ise kuzeydeki Georgia’ya ve Güney Carolina’ya çevirmesi bekleniyor.

Fırtınanın neden olduğu okyanus dalgaları nedeniyle su seviyesi iki metreye kadar yükseldi. Elektrik kesintilerini takip eden Poweroutages.us isimli internet sitesindeki bilgilere göre, bölgedeki 2,2 milyon kişi elektriksiz kaldı. Ian Kasırgası, dün de Küba’da adanın tamamında elektrik kesintilerine yol açmıştı. Ulusal Meteoroloji Hizmetleri’nden Joel Klein elektriğin haftalarca kesik kalabileceğini söyledi.

Port Charlotte kentindeki hastanede çalışan bir doktor, hastanenin çatısının uçtuğunu ve alt katların sular içinde kaldığını açıkladı. Dr. Birgit Bodine, ABD medyasına verdiği demeçte, alt katlarda bulunan ve hepsi solunum cihazına bağlı hastaların hastanenin diğer bölümlerine taşınması gerektiğini söyledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de koridorlardaki su birikintileri görülüyor.

Florida Valisi Ron DeSantis, Ian Kasırgası’nın tarihi boyutlarda bir kasırga olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “İnsanlar için dua edin. Kötü bir gün olacak.”

Florida’da okullar ve üniversiteler tatil edilirken, halka ihtiyatlı olmaları yönünde çağrı yapıldı.

Uluslararası Fırtına Araştırma Merkezi’nde görevli Erik Salna, kasırganın boyutunu şöyle anlattı: “Meksika Körfezi kelimenin tam anlamıyla karaya, sahillere, topluluklara taşınıyor. Suyun işgalini gözlerinizle görene kadar, hayal etmeniz bile zor.”

Florida’nın Fort Myers kentinde 5,4 metreyi bulan su kabarmaları görülebileceği uyarısı yapıldı.

Uydu görüntüleriyle Ian Kasırgası.
Saatte 15 kilometre hızla ilerleyen Ian, yavaş ilerleyen bir kasırga olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.