Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Mahsa Amini eylemi: “Kestiğimiz saçımızdan yaptığımız bayrak tüm dünyada kadınların özgürlük mücadelesinin bayrağı olacak”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İran’da “başörtüsünü kurallara uygun şekilde takmadığı için” ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amini için İstanbul’daki İran Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, eylemin ardından yaptığı açıklamada kadın mücadelesinin önemine değindi ve “İran’daki rejimi kendilerine rehber edinenler bilsin ki bizler kıyafet dayatmasının olmadığı bir laiklik için mücadele edeceğiz” dedi. 

“İran bize çok uzak diye düşünmeyin”

Eşitlik, özgürlük ve kadına karşı şiddetle mücadele ettiklerini ve edeceklerini belirten Ataselim, sonuna kadar direneceklerini ve kadın mücadelesi ile baskıya karşı durduracaklarını söyledi: 

“Bizler bu topraklarda, eşitlik ve özgürlük için mücadele edenleriz. Her gün bu topraklarda kadınlar öldürülürken, kadın cinayetleri için mücadele edenleriz. İran bize çok uzak diye düşünmeyin. Bizler mücadele edeceğiz ki bu gidişatı durduracağız. İran’daki rejimi kendilerine rehber edilenler bilsin ki bizler kıyafet dayatmasının olmadığı bir laiklik için mücadele edeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz.”

Türkiye’de kadınlara yönelik baskıların devam ettiğini de söyleyen Ataselim, “Bununla birlikte saçlarımızın telini sorun ediyorlar. Saçlarımızın telini sorun ediyorlarsa onların o gerici, yobaz fikirleri saçlarımızın tellerinde boğulacak. Hepsini gömeceğiz saçlarımızda” diye konuştu.

Eylemi “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla bitiren kadınlar, Amini için kestikleri saçlardan yaptıkları bayrağı İran Başkonsolosluğu’nun önündeki direğe astılar. Kesilen saçlardan yapılan bayrağa değinen Ataselim, bayrağın özgürlük mücadelesini temsil ettiğini belirtti:

“Gördüğünüz saçtan bayrak var ya bu bayrak, bu bayrak İran’da ve tüm dünyada ve Türkiye’de kadınların özgürlük mücadelesinin bayrağı olacak ve sonuna kadar dalgalandırmaya devam edeceğiz.”

Okuyun: Protestolar Türkiye’ye de yayıldı: İran rejiminin öldürdüğü Mahsa Amini için kadınlar saçlarını kesiyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.