Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (30 Eylül–7 Ekim): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

“Hayat Seni Çok Seviyorum” oyunu sahnede

Yazar ve şair İlhan Sami Çomak’ın hayatı, kendi kaleminden “Hayat Seni Çok Seviyorum” adıyla sahneye taşındı. 28 yıldır tutsak olan Çomak’ın hayatını anlatan “Hayat Seni Çok Seviyorum”, prömiyerini 8 Eylül’de Moda Sahnesi’nde yaptı. Müzisyen Ali Tekbaş ve Gülseven Medar’ın sahnede yer aldığı oyunun yönetmenliğini Kemal Aydoğan üstleniyor. Moda Sahnesi’nde sezonun ilk oyunu olan “Hayat Seni Çok Seviyorum”u Kemal Aydoğan, Ali Tekbaş ve Gülseven Medar ile konuştuk.

Bilet almak için tıklayınız.

Bilet: Öğrenci 99 tl, tam 132 tl

Filmekimi başlıyor

Bu yıl Filmekimi; Sundance, Cannes, Venedik, Toronto film festivallerinde gösterilmiş, ödüllü ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla 7-16 Ekim arasında İstanbul’da sinemaseverlerle buluşacak.

Filmekimi filmleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı – CINEWAM Premium ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinemaevi’nde izlenebilecek. Biletlerse 4 Ekim’de satışa sunulacak.

Türkiye Pavyonu’na başvurular 3 Ekim’e kadar devam ediyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak projenin belirlenmesi için yapılan açık çağrı 3 Ekim Pazartesi günü sona erecek. “Geleceğin Laboratuvarı” başlıklı Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi gelecek yıl 20 Mayıs – 26 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Venedik Bienali, Andrea Avezzù

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü yazar Mehmet Eroğlu kazandı

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi yazar Mehmet Eroğlu oldu.

Başkanlığını Cemil Kavukçu’nun üstlendiği Seçici Kurul’da yer alan diğer isimler şöyle: Ömer Türkeş, Metin Celal, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın, Jale Özata ve Faruk Duman.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü, 2008 yılından bugüne şu isimlere verildi: Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, Küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Jale Parla ve Selim İleri.

Detaylar için tıklayınız.

17. İstanbul Bienali için yazılan şiirler, şehrin farklı noktalarında okurlarla buluşuyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 17. İstanbul Bienali “Şiir Hattı” programıyla kamusal alana yayılıyor. Bienale davet edilen 15 şairin, bienalin 17. edisyonu için yazdığı şiirler, Nâzım Hikmet ve Pakistanlı şair Faiz Ahmad Faiz’in seçili şiirleriyle birlikte şehrin farklı noktalarında okurlarla buluşuyor. Şair ve yazar Süreyya Evren’in danışmanlığında hayata geçirilen programı Cihan Ataş, Evren’le konuştu

Uluslararası Arkeoloji ve Kültür Mirası Belgesel Film Günleri beşinci yılında

Bu yıl 5-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Foça Film Günleri sırasında hem Marsilya Meydanı hem de Reha Midilli Kültür Merkezi film tutkunlarının buluşma noktaları olacak. 22 ülkeden, aralarında Türkiye’de prömiyer yapan ödüllü olanların da bulunduğu 53 belgesel film, Değişim/Dönüşüm temasına odaklanacak. Film gösterimleri dışında, Türkiye ve yurtdışından gelen yönetmenlerin katılacağı söyleşiler, atölyeler, sergiler ve Foça’nın tarihi alanlarına arkeolog rehberler eşliğinde turlar da düzenlenecek.

Bütün etkinlikler ücretsiz. 

Detaylı bilgi için tıklayınız

Vizyonda neler var?

“Bana Karanlığını Anlat”

Yönetmenliğini ve senaristliğini Gizem Kızıl’ın üstlendiği, 41’inci İstanbul Film Festivali’nde Dünya prömiyerini yapan “Bana Karanlığını Anlat”, 23 Eylül’de vizyona girdi.. Gizem Kızıl’ın ilk uzun metraj filmi “Bana Karanlığını Anlat”ın, oyuncu kadrosunda; Aslıhan Gürbüz, Serpil Gül, Gizem Güçlü, Yasemin Szawlowski, Selim Can Yalçın rol alıyor. Kara komedi türündeki film; kalp krizi sonrası vefat eden Veli’nin defni öncesi getirildiği gasilhanede ailesi arasında yaşanan olayları konu ediniyor.

Zuhal

Yalnız yaşayan ve başarılı bir avukat olan Zuhal, evinde bir kedi sesi duymaya başlar. Bu sesten dolayı uyuyamaz hale gelen Zuhal’in arayışı henüz hiç iletişim kurmadığı komşularına kadar uzar. Yönetmenliğini Nazlı Elif Durlu’nun yaptığı filmde oyuncular arasında Nihal Yalçın, Sadi Celil Cengiz, Çağdaş Ekin Şişman yer alıyor. Filmi 30 Eylül’den sonra izleyebilirsiniz. 

Etkinliklerinizin bültenimizde yer almasını istiyorsanız iletişim: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.