Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası 26 Ocak 2023’e ertelendi

Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesi polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılandığı dava bugün (30 Eylül) Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 26-27 Ocak 2023’e ertelendi.

İlk sözü Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu aldı. Sanık polislerin arkalarındaki güçle pişkin pişkin konuştuğunu söyleyen Lokumcu, “Bizim arkamızda halk var onların arkasında kim var herkes biliyor” dedi.

“Tek derdim burada adalet sağlanması”

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, amcasının ardından konuştu. Yeni mahkeme heyetiyle ilk kez karşılaştıklarını belirten Lokumcu, “Biz sekizinci kez geliyoruz. Keşke bütün sanıklar da burada olsaydı. Tek derdim burada adalet sağlanması. Her seferinde aynı şeyleri konuşmak ailem için gerçekten çok zor. Elinizi vicdanınıza koymayın. Yasalar ne diyorsa, ona göre adalet gelsin istiyoruz. Umarım bu dava adalet ile biter” dedi.

“Olay mahalli olmayan bir yerde dava görüyoruz”

Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu keşif taleplerini mahkeme heyetine iletti.

Eyüpoğlu şöyle konuştu: “Çünkü olay mahalli olmayan bir yerde dava görüyoruz, güvenlik gerekçesiyle buraya taşındı. Sanıklar orayı bilmiyorum, burayı görmedim diyorlar. Keşifte dinlenmesini istediğimiz tanıklar var. Bu tanıkların hepsi Metin Lokumcu’nun o gün yanında olan insanlar.”

Eyüboğlu’nun talebi üzerine mahkeme başkanı “İki grup arasındaki mesafelerle alakalı benim de kafama takılan şeyler var. O alanın krokisi yok örneğin” dedi.

Bugün iki tanıkları olduğunu söyleyen Eyüboğlu, “Biri dönemin milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu biri de şu an milletvekili olan Uğur Bayraktutan. İki tanığımız da o gün oradaydı ve neler olduğunu anlatacaklar” dedi.

“Bilirkişi heyetinde farmakolog, kardiyolog da bulunmalı”

Duruşmada, söz alan avukat Sercan Aran, olay günü yaşananları özetledi. Bilirkişi heyetinde farmakolog, kardiyolog da bulunması gerektiğini belirtti.

Aile avukatlarının beyanlarının ardından sanık müdafileri mütalaaya karşı beyanlarını tamamladı.

Tanık olarak eski Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu konuştu. Olayın başından sonuna kadar hem görgü hem de bilgi tanığı olduğunu belirten Çorbacıoğlu, “Sayın Başbakan Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Gürcistan ziyareti sonrası Hopa’ya geldi. Mitingden önce yol boyunca seçim afişlerimizin tamamı kaldırıldı. Başbakanın miting alanı ile Hopa Meydanı arasındaki mesafe 200 metre kadardır. Arada polis araçları var. İki alanda birbirini göremiyor zaten Herkes horon oynuyordu. Ben de izliyordum. Sayın başbakan daha gelmemişti. İki askeri helikopter belirdi saat 11’e geliyordu. O helikopterler meydanın üzerinden alçak uçuş yaptı ve korku yarattı. O sırada ne olduğunu anlamadan, bir anda gaz ve su geldi. Namus şeref sözü verdim. O sırada hiçbir uyarı yapılmadı, yapılsaydı duyardım. Bizzat ben oradaydım. Üst geçitten dönemin kaymakamı ve güvenlik görevlileri alanı izliyordu” dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da tanık olarak dinlendi. Olay anında Yusufeli’nde seçim çalışmasında olduğunu belirten Bayraktutan, “Çalışmamı yarıda bırakarak Hopa’ya döndüm. Hopa’ya geldiğimde olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığını gördüm. Metin Lokumcu’yu kaybettik dediler. Hastaneye gittik hemen. Orada çok ciddi bir kalabalık var. Otopsiye ben de girdim avukat olarak. O gün orada olan Osman Lokumcu, Metin Lokumcu’nun gaza maruz kaldığını ve polisin muamelesini anlattı. Otopsi sırasında Metin Lokumcu’nun üzerinde darp izleri gördüm. Savcıya bunların tutanağa geçirilmesini istedim” dedi.

Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak 2023’e ertelendi.

Mahkeme heyeti, keşif ve bilirkişi taleplerinin bu aşamada reddine, tanıkların neden dinlendiğine dair açıklama yapılması için süre verilmesine, tutanak polislerinin dinlenmesine karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.