Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM seçimden önceki son yasama yılına başlıyor – Gündeminde sansür de var EYT de

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), seçimden önceki son yasama yılına yarın başlıyor. 3 aylık aranın ardından 1 Ekim Cumartesi günü yeni yasama yılına başlayacak Meclis’in gündeminde sosyal medyaya sansür getirmeyi amaçlayan yasal düzenleme de var, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarını çözmeyi amaçlayan düzenleme de olacak. 

TBMM altıncı yasama yılına genel kurulun yarın saat 14.00’te yapacağı toplantı ile başlayacak. Birleşimi TBMM Başkanı Mustafa Şentop yönetecek ve bir sunuş konuşması yapacak. Ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekillerine hitap edecek. Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır yapılmayan TBMM yasama yılına başlama resepsiyonu yarın saat 19.00’da TBMM Başkanı Şentop’un ev sahipliğinde yapılacak.

Meclisin, seçimden önceki son yasama yılında iktidarın seçim yatırımı olarak kullanacağı yasal düzenlemelere ağırlık vermesi bekleniyor. Bunların başında EYT düzenlemesi geliyor. Bu konuda cumhurbaşkanlığı ve bakanlık düzeyinde yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. TBMM’nin 1 Ekim Cumartesi günü yeni yasama yılına başlamasının ardından bu konudaki düzenlemenin Meclis’e sunulması bekleniyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna açıkladığı ve yaklaşık altı milyon kişinin sorununa çözüm olacağını belirttiği dar gelirlileri icra kapılarından kurtarmayı amaçlayan yasal düzenlemenin de ekim ayı içinde Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Bu düzenleme ile dar gelirlilerin iki bin Türk Lirası’na (TL) kadar olan takibe uğrayan borçları ve elektrik, su, doğalgaz faturalarının hazineden karşılanması öngörülüyor. Ayrıca esnafa yönelik yeni teşvik ve destek içeren bir yasal düzenleme de gündeme alınabilir. Tüm bu düzenlemeler iktidarın seçim yatırımı olarak değerlendiriliyor.

Meclisin 75 günlük 2023 bütçe maratonu 17 Ekim’de başlayacak. Türkiye’yi seçime götürecek bütçe, Anayasa gereği 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak ve önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ardından da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Bütçenin yılbaşından önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bütçenin büyüklüğünün bir önceki yıla göre artış oranı, açıklanan enflasyon ile gerçek enflasyon bakımından da bir gösterge olacak. 

Geçtiğimiz yasama yılının son günlerinde Meclis’e sunulan, komisyonlarda görüşülüp kabul edilen ancak gelen tepkiler üzerine genel kurulda görüşülemeyen ve “dezenformasyon-sansür yasası” olarak nitelenen ve sosyal medya düzenlemesi içeren yasa teklifi de gündemde olacak. Muhalefet partileri ve basın kuruluşları bu düzenlemede yer alan ve sosyal medya paylaşımlarına hapis cezası getiren düzenlemeye karşı çıkmışlardı. Düzenlemenin genel kurulda görüşülmesi sırasında basın temsilcileri taleplerinde ısrarcı olacak. İktidarın bu düzenlemesi de seçim yatırımı olarak değerlendirilen düzenlemelerin aksine, seçim öncesi sosyal medyayı baskı altına almayı ve iktidarın aleyhine olabilecek yasaların yayınlanmasını engellemeyi amaçlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.