Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MetroPOLL anketi: Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’nın beş puan önünde

MetroPOLL Araştırma, Türkiye’nin Nabzı Eylül 2022 anketinin sonuçlarını yayımladı. Açıklanan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 36,9, Millet İttifakı’nın oyu ise yüzde 31,9 oldu.

MetroPOLL Araştırma, Türkiye’nin Nabzı anketinin eylül sonuçlarını açıkladı. “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” diye sorulan anket 17-20 Eylül’de, 28 ilde yapıldı. 2 bin 119 kişi ile yapılan anketin hata payı +/-2,09 olarak açıklandı.

Ankete göre; kararsızlar dağıtılmadan önce AKP yüzde 29; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 21,4; Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 12; İYİ Parti yüzde 10,5; Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 7,9 oy alıyor. Kararsızların, protesto oyların ve cevap vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 13,8.

Cumhur İttifakı, Altılı Masa’nın önünde

Anketin sonuçlarına göre Altılı Masa’dan DEVA Partisi ile Saadet Partisi’nin de oy oranı dahil edildiğinde dört partinin toplam oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 33,8 oluyor. Altılı Masa’nın diğer iki üyesi Demokrat Parti (DP) ve Gelecek Partisi ankette yer almıyor.

Cumhur İttifakı’nın iki üyesi AKP ve MHP’nin toplam oy oranı ise 36,9.

Anketteki diğer partilerden Zafer Partisi yüzde 0,9, Yeniden Refah Partisi ise yüzde 1,2 olarak açıklandı.

Kararsızlar” en büyük üçüncü grup

“Kararsızım” diyenler, “protesto oy” atacaklar ve cevap vermeyenlerden oluşan “kararsızlar” grubu ise yüzde 13,8. Bu grup, bu oranla en yüksek oy oranına sahip üçüncü topluluk.

Araştırmaya göre 2018’deki seçimde ankette yer alan partilerden başka partilere oy atanların yarısı “kararsız”lar grubuna geçti.

AKP’den “kararsızlar”a geçiş yüzde 14,1 olarak kaydedilirken bu oran MHP’de yüzde 16,9 oldu.

2018’de yaşı tutmayan, sandığa gitmeyen veya geçersiz oy atanlarınsa yüzde 29,4’ü “kararsız”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.