Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan seçimleri: Merkez sağ GERB, yolsuzluk suçlamalarına rağmen yarışı önde tamamladı

Bulgaristan’da dün (2 Ekim) düzenlenen erken genel seçimlerde, eski Başbakan Boyko Borissov’un geniş çaplı yolsuzluk iddialarıyla suçlanan Bulgaristan’ın Avrupa Kalkınması İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), oyların yüzde 25,4’ünü alarak yarışı önde bitirdi.

Boyko Borissov

Bulgaristan, “Değişime Devam Ediyoruz (PP)” partisi lideri Kiril Petkov’un önderliğindeki kırılgan koalisyon haziranda güvenoyu alamayınca erken genel seçime gitme kararı almıştı. 

Oyların yüzde 99’undan fazlasının sayıldığı seçimde Borissov’un merkez sağ partisi GERB birinci parti olurken, Petkov’un yolsuzluk karşıtı merkez partisi PP yüzde 20.2 oy oranı ile ikinci oldu.

Kiril Petkov

Ülkede yolsuzluğa göz yummakla suçlanan GERB’in koalisyon görüşmelerinde zor bir dönem geçirmesi bekleniyor. Petkov, daha önce Borissov ile hükümet kurmayacağını açıklamıştı.

Siyasi analistlere göre ise Ukrayna savaşı ile oluşan ekonomik sorunların ve siyasi istikrarsızlıkların seçmende yarattığı öfkenin farkında olan bu partiler farklılıklarını bir kenara bırakabilir.

Resmi olmayan seçim sonuçları, 240 koltuğa sahip Bulgaristan Parlamentosu’nda GERB’in 62-66, PP’nin ise 48-52 milletvekili çıkaracağını gösteriyor. 

Kaynak: euronews

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.