Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’den “Engelsiz Yaşam Çalıştayı” | Meral Akşener: “Annelerin endişesini emniyet hissiyle takas edecek bir çalışma” 

Kamera &Kurgu: Barış Yalınkılınç

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanlığı’nın düzenlediği “Engelsiz Yaşam Çalıştayı”nda konuştu. Akşener, engelli bireylerin saygı ve merhamet gördüğüne ancak kurumsal olarak zor bir hayat yaşadıklarına dikkat çekti. Engelli çocukları olan annelerin, “Evladımı nasıl bırakırım” endişesini gören ve hisseden bir insan olduğunu belirten Akşener, “Onun için o annelerin, o hissini en aza indirecek, o annelerin o duygusunu emniyet hissiyle takas edecek bir çalışmayı birlikte yapmamızı istiyorum” dedi.

İYİ Parti bugün (3 Ekim) Ankara’da Engelsiz Yaşam Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda konuşan Akşener, “Engelsiz bir hayatı, engelsiz bir yaşamı, engelli bireylerimize nasıl sağlarız, biz iktidar olduğumuzda ne yapacağız?” sorusunun cevabını verdiklerini belirtti. Konunun asıl sahiplerinin onayına ve tavsiyelerine açık olduklarını söyleyen Akşener, “Çalışmamıza derneklerimiz, STK’larımız, engelli bireylerin aileleri ve kendileri bakacaklar. ‘Şurayı unutmuşsunuz, burada şöyle bir eksiz var’ diyecekler ve ondan sonra nihai hale getireceğiz” diye konuştu. 

Annesinin kız kardeşinin de görme engelli olduğunu ve buradan kaynaklanan dikkatle sivil toplum örgütlerinde çalıştığını belirten Akşener, şunları söyledi:

Hangi sistem içerisinde olursa olsun, engelli bireylerin hayatlarındaki engelli yakınlarının Türkiye’de çok zor yaşadıklarını yakından bilen bir insanım. Saygı görürler, merhamet duyulur ama kurumsal olarak çok zor bir hayat yaşanıyor. Biz kadınların en önemli duygusu, ‘Allah’ım ne olur evlat acısı gösterme’dir. Özellikle zihinsel engelli çocukları bulunan annelerin, evladımı nasıl bırakırım endişesini gören, hisseden bir insanım. Onun için o annelerin, o hissini en aza indirecek, o annelerin o duygusunu emniyet hissiyle takas edecek bir çalışmayı birlikte yapmamızı istiyorum.

“Eşit erişilebilir ve yaşanılabilir bir ülke” 

Çalıştayda sunum yapan İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ayfer Yılmaz, “Aslında tüm vatandaşlarımız için ülkemize eşit erişilebilir ve yaşanılabilir bir ülke, iyi bir toplum haline getirebilmek için bu yola çıktık” dedi. 

Yılmaz, dünya nüfusunun yüzde 15’inin engelli olduğuna ve Türkiye’de 10-12 milyon vatandaşın engelli olduğuna dikkat çekti. İktidara gelmeleri durumunda, cumhurbaşkanlığına bağlı Engelliler İdaresi Başkanlığı kurulacağını belirten Yılmaz, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişten sonra başkanlığın, başbakanlığa bağlı Engelliler Müsteşarlığı olarak göreve devam edeceğini söyledi. 

“Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri

Engelsiz yaşama erken erişimin önündeki engellere dair toplumsal farkındalığı artırmanın önemini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: 

Ne kadar erken tespit edebilirsek o kadar önlem alabiliriz. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri kapsamında evlilik öncesinde tüm çiftlerin testleri ücretsiz yapılarak, engelliliğe neden olabilecek etkenleri engellemeye çalışacağız. Yeni doğan çocuklarımızın gelişimleri takip edilecek. Çocuk doktoru, psikolog, diyetisyen ve sosyal hizmet uzmanı ile desteklenecek. Ülkemizde multidisipliner rehabilitasyon ekipleri oluşturulacak.

Sağlık kurulu raporlarının Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uygun olarak düzenleneceğini belirten Yılmaz, “SMA’lı çocuklarımıza sahip çıkılacak. Tedavileri için tecrübeli uluslararası üniversitelerle iletişime geçilecek. Sağlık politikalarımızla eş anlı olarak eğitim politikalarımız da uygulamaya konulacaktır” diye konuştu.

“Engelli maaşları yaşamsal ihtiyaçlara göre düzenlenecek”

Yılmaz, İYİ Parti’nin iktidarında, devletin vatandaşların talep ve müracaatını beklemeden, doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaşarak yaşam kalitesini artıracak koşulları sağlayacağını belirterek, “Sosyal yardım ve hizmetlerde kademeli destek sistemine geçilecek. Engelli maaşları yaşamsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenecek. Ağır engelli çocukları bulunan annelerimizin sigorta primi devlet tarafından karşılanacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.