Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başörtüsü tartışması | Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na anayasa değişikliği çağrısı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. CHP’nin Meclis’e sunduğu başörtüsü teklifine tepki gösteren Erdoğan, “Eğer dürüstsen, eğer samimiysen, gelin çözümü yasa değil, anayasa düzeyinde sağlayalım” dedi.

AKP grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin Meclis’e sunduğu başörtüsü teklifine tepki gösterdi.

“Muhalefetin seçim öncesi söyledikleri ile seçim sonrası yaptıkları arasındaki uçurumu belediyelerde gördük” diyen Erdoğan şöyle konuştu:

“Şimdi ekranları başında milletime de sesleniyorum önceki akşam geç saatlerde CHP Genel Başkanı yaptığı bir açıklamayla bizim ömrümüzü verdiğimiz mücadele ile adım adım çözdüğümüz başörtüsü meselesi ile güya günah çıkarıyor, güya yeni bir teklif getiriyor.

Gerçi dün açıkladıkları kanun teklifi ile önceki akşam atıp tuttukları arasında dağlar kadar fark var ama yine de biz söz üzerinden gidelim. İstiyorum ki milletimizi aydınlatalım. Biz bir dönem zulüm düzeyine varan bu konuyu her alanda ülke gündeminden çıkardık.

Ülkemizde şu an böyle bir mesele var mı? Ülkemizde kamuda veya özel sektörde çalışan hakiminden savcısına, subayından polisine böyle bir mesele var mı? Türkiye bir dönem Meclis’e başörtüsü ile girdiği için kürsüden senin yandaşın, her şeyin fikir baban, şimdi ebedi alemde, haddi bildirilmeye davet edilen milletvekili görmüştür. Meclis’ten dışarı atmak için hep birlikte alkışlamıştınız.”

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “Ya Kemal doğru ol be, yanına bir iki başörtülü bayanı alıp onlara rozet takmakla bu işi çözdüğünü veya çözeceğini mi zannediyorsun?” diyerek seslendi.

Erdoğan, “Bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum, bugün Türkiye’nin gündeminde başörtüsü diye bir mesele verdiğimiz mücadele sonucunda artık kalmamıştır. Geçmişte bu ülkede başörtüsü diye utanç verici bir olay yaşandıysa bunun en büyük müsebbibi CHP zihniyetidir, CHP faşizmidir” diye konuştu.

“Başörtüsü ve Kürt meselesi diye bir şey yok”

Erdoğan şöyle devam etti:

“Kılıçdaroğlu, benim kızlarım bu işin mağduriyetini çekti ve ben kızlarımın bir tanesini üstelik de imam hatipte İstanbul’da okutamadım. Çünkü oradaki yönetim sıkıntılıydı, ismini vermeyeceğim. Türkiye’nin bir başka iline göndermek suretiyle oradaki imam hatip okulunda okudu. Şimdi kanunlarla bu işi düzenleyelim halledelim diyorsun, sabırlı ol. Bu zatı her konu gibi başörtüsü meselesinde de birbiri ile taban tabana zıt o kadar çok söylemi var ki biz söyleme değil gerisindeki zihniyete bakıyoruz.

Ülkemizin pek çok kazanımdan haberdar olmadıkları veya gördükleri halde anlayamadıkları gibi bu meseleyi de geriden takip ediyorlar. Dün söylediğini bugün inkar eden bu zatın bugün söylediklerini yarın inkar etme potansiyelinin masadaki ortakları başta olmak üzere kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Bizim ise her zerresini yaşayarak bildiğimiz tek gerçek şudur; din, inanç ve yaşamdaki tüm özgürlükleri CHP’ye rağmen hayata geçirdik. Tüm engelleri onlara rağmen aştık. Bitmedi, Kürt meselesi diye ülkemize giydirilmeye çalışılan deli gömleğinden onlara rağmen kurtulduk. Bizim Kürt meselesi diye bir sorunumuz yok ki şu an benim kabinemde iki tane Kürt arkadaşım var. Sen dürüst değilsin her numara var, akşam yalan sabah yalan.”

“Anayasa” çağrısı

Erdoğan, başörtüsü meselesine ilişkin Kılıçdaroğlu’na şu çağrıda bulundu: “Diyor ki bu konuda kanun teklifi çıkaralım. Madem bu konuyu kendisi gündeme getirdi. Biz daha öte bir teklif edelim. Eğer dürüstten, samimiysen, çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım. 5735 sayılı Anayasa değişikliği teklifini, kamuda çalışmayı da kapsayacak şekilde, aksi yönde düzenleme yapılamayacağı kaydıyla yeniden çıkartalım.

Meclis’te basit çoğunlukla çıkarılıp verilen hakkın yarın aynı şekilde alınabilmesi mümkündür. Meseleyi anayasa düzeyine çıkardığımızda nispeten daha sağlam, daha kalıcı bir iş ortaya çıkmış olacak. Dürüstsen, samimiysen, adam gibi adamsan gel böyle yapalım.

Altılı Masa beyanında seni destekleyen arkadaşların var ya CHP’ye üzerindeki utanç lekelerinden birini temizleme hakkı vermiş olur. Arkadaşlarıma talimatı bugün, burada veriyorum. Çalışmaları süratle hazırlayıp önümüze getirecekler. Gerisi CHP ve onun başındaki partinin bileceği iş. Geleceğe güvenli bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım. Ülkemizi yeni, sivil, özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma hedefimiz bakidir. İnşallah 2023’ten sonra böyle bir anayasayı konuşacağımız iklime hep birlikte kavuşacağız.”

Alevilerle ilgili yeni adım

Erdoğan, Alevi vatandaşlarla ilgili de şunları söyledi: “Önümüzdeki cuma günü yeni bir adımı atacağımız çalışmalar ile Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma sürecini onlara rağmen akamete uğratıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.