Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux hakkında bilinenler

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü’ne Fransız yazar ve edebiyat profesörü Annie Ernaux’yu layık gördü. İşte, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux hakkında bilinenler.

Akademi, “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmasını ve kolektif kısıtlamalarını cesaretle ve klinik bir keskinlikle açığa çıkardığı için” ödülü Ernaux’ya verdiğini açıkladı.

Uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yaptı

Ernaux, 1940 yılında Fransa’nın Lillebonne şehrinde, işçi sınıfına mensup bir ailede dünyaya geldi. Edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı.

Eğitimini Rouen Üniversitesi’nde tamamladı ve daha sonra Bordeaux’ya geri dönerek Fransa’da akademik olarak ilerleyebilmek için geçmesi gereken “Agrégation” sınavını geçti.

Normandiya’nın küçük bir kasabasında işçi kökenli bir bakkalın kızı olarak dünyaya gelen Ernaux, içine doğduğu bu sınıftan utanç duydu ve bu konuları kitaplarında sıklıkla işledi. “La Honte” (Utanç) isimli eseri bunun en güzel örneklerinden biri.

Edebiyat kariyeri

Edebiyat yaşantısına ilk romanı “Armoires vides” (Boş Dolaplar) ile başladı. İlk edebiyat ödülü Renaudot Ödülü’nü La Place (Babamın Yeri) romanı ile aldı. Sınıfsal sorunlar, kadın hakları, kürtaj, toplumsal yaşam ve cinsellik konularını ele alarak ”toplumsal bellek” sayılabilecek eserler yazdı.

Eserlerinde göğüs kanserinden gençlik çağına, doğumdan alzheimer hastalığına kadar birçok soruna eğildi. Ernaux’nun Türkçeye çevrilmiş “Yalın Tutku”, “Babamın Yeri”, “Boş Dolaplar”, “Babam”, “Kürtaj” ve “Seneler” isimli kitapları bulunuyor.

Derleyen: Cihan Ataş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.